Какво ТРЯБВА да ядем, за да може кожата ни винаги да е стегната

1781
Какво ТРЯБВА да ядем, за да може кожата ни винаги да е стегната
Снимка: iStock/Guliver

Кожата е най-големият орган на човешкото тяло. Постоянно е изложен на външни фактори. Това е бариерата, която защитава тялото, поради което е толкова важно да се научим да се грижим добре за него. Няма по-добър начин да направите това от интелигентна диета. Работата отвътре в организма е най-ефективна. Какво да ядем, за да стегнем кожата?

Стегната кожа: козметика или диета?

Кожата няма лесни задачи за изпълнение. Тя е повърхността на контакта с външната среда. Принудена е да се справя не само с патогенни микроорганизми, но и с колебанията в температурата, влажността и редица други фактори.

Едва ли е изненадващо, че кожата с възрастта губи своята еластичност, твърдост и блясък. 

Развитието на козметичната индустрия и козметологията накара много от нас да повярват, че най-доброто, което можем да направим за кожата, е да си купим крем. Не един, разбира се, а за предпочитане няколко. Различни за деня, други за нощта. Не забравяйте, че кожата трябва да диша. Не трябва да се натоварва с излишна козметика, защото ще постигнем обратен ефект.

Все още подценяваме ролята на диетата в много аспекти на здравето и красотата. Ролята на храната не е само да задоволи глада. Съдържанието на чинията определя нашето благополучие, здраве и външен вид. Включително състоянието и твърдостта на кожата. Всички клетки в нашето тяло умират редовно. 

8 тайни на красивата кожа, които дори дерматолозите няма да ви кажат

Как изглежда стегнатата кожа?

Нашият образ, т.е. социалното възприятие, до голяма степен се влияе от състоянието на кожата. За каква кожа мечтаем? Най-често искаме тя да бъде гладка, стегната и сияйна, защото качеството на кожата говори много за здравето ни.

Стегнатата кожа се асоциира се с младостта, тя е еластична, опъната, гладка и добре овлажнена. Има еднакъв цвят. Липсва обезцветяване, акне и други грозни промени.

Твърдостта на кожата зависи от състоянието на колагеновите и еластиновите влакна, които представляват специфично скеле за кожните клетки. За съжаление това скеле губи своята сила с напредването на възрастта. Всяка година кожата се нуждае от повече хранителни вещества, за да поддържа добра или поне достатъчно добра твърдост.

Диета за стегната кожа

С възрастта не само колагеновите влакна отслабват, но и съдържанието на хиалуронова киселина намалява. Кожата остарява, както и тялото като цяло. Но процесите, които протичат на повърхността на кожата, могат да се видят с просто око. Тя се отпуска. Има бръчки и бразди - промени, които никой обича, но те се случват. Докато се учим да приемаме тялото и неговите промени, не е нужно пасивно да гледаме процесите на стареене. Най-добрият метод за предотвратяване на преждевременни, нежелани промени е интелигентното меню. Какво да включите в менюто, за да запазите кожата стегната възможно най-дълго?

8 безценни стъпки към сияйна кожа през лятото

Меню за стегната кожа

Отговорът на този въпрос може да бъде обобщен в едно изречение. Менюто за стегната кожа трябва да включва зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти и здравословни мазнини. Струва си да се знае защо.

Зеленчуците и плодовете са богати на витамини и минерали, сред които – за стегната кожа – си струва да споменем шест от тях. Три витамина със силен антиоксидантен потенциал, т.е. А, С и Е, и три минерала: цинк, селен и мед.

И шестте са от решаващо значение за инхибиране на процесите на преждевременно стареене на кожните клетки. Затова дневното меню трябва да включва пет порции зеленчуци и плодове. Разбира се, с преобладаването на първите.

Невъзможно е да не различим витамин Е в тази шестица, в края на краищата той си е спечелил прозвището на витамин на младостта. Витамин E подобрява хидратацията на клетките на кожата и подобрява нейната еластичност. Източниците на витамин Е са висококачествени, студено пресовани растителни масла, авокадо, ядки, яйца и кълнове.

За по-хубава кожа - използвайте водата от картофите!

Витамин А си набавяме, като включим в менюто оранжеви и тъмнозелени зеленчуци и плодове. C присъства в почти всяко растение, което ядем. Дивата роза има най-много от него.

Имаме много продукти, които подобряват състоянието на кожата. Ето кои заслужават вниманието ни:

1. Зелен чай – хидратира, богат на каротин, витамини от група В, антиоксиданти – включително витамин С и флавоноиди.

2. Здравословни, студено пресовани растителни масла – рапично, ленено, зехтин и авокадо, ядки, тиквени и слънчогледови семки.

3. Струва си да потърсите източниците на желаните мазнини и редица съставки, необходими за стегната кожа в рибата, особено скумрия, сьомга, сардини и цаца.

4. Хляб и други пълнозърнести продукти. Зърнените храни са източник на фибри и редица ценни за кожата съставки. Те не могат да липсват в един мъдър, балансиран модел на хранене.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Неправилното дишане: Много подценявано, но ето до какви проблеми води

Дженифър Лопес настоява за деца от Бен Афлек: Реакцията на актьора

Как най-лесно се маха боя за коса от лицето?

5 признака, че пиете твърде много кафе

Как да се справим с безсънието причинено от стрес?

Защо жените се нуждаят от повече сън от мъжете?

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Пица, торти, хляб, макаронени изделия: Разболява ли ни наистина глутенът?

Колко градуса трябва да е в помещението, ако искаме перфектни козунаци?

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com