Какво задължително се носи в нов дом?

43503
Какво задължително се носи в нов дом?
Снимка: iStock

Отговорът на този въпрос зависи до голяма степен от държавата, в която се задава. Докато чуждестранната преса прелива от информация по темата, свързана с това, че са ви нужни аптечка, спално бельо, принадлежности, посуда и прочие, то в България обикновено се обсъжда какво повелява традицията, какви са обичаите, обредите при преместване в нов дом, наследени от дедите ни, както и какви дарове да поднесете на новодомците.

И тъй като вярваме, че няма нужда да ви изреждаме какви мебели и принадлежности ще са ви нужни за новия дом, ще разгледаме въпроса какво задължително се носи в нов дом, като въпрос, свързан с традициите, ще се докоснем до корените си и ще проучим какви са били обичаите някога и какво повеляват те сега.

Кой е най-добрият подарък при ходене на гости?

Какво задължително се носи в нов дом?

Старите традиции повеляват в новия дом да се занесе задължително икона или подкова за благоденствие и късмет. Домът се и освещава от свещеник, като това е било от особена важност, ако жилището е принадлежало на други хора и още пази частици от енергията им. Иконата е не само символ на вярата, но и молба към Бога за закрила на новодомците, за здраве и разбирателство в дома им, за свидно чедо.

Освещаването и поставянето на икона в новия дом е обред, чрез който в живота „слиза“ Божието благословение. Той е свързан със стремежа на човека да одухотвори своята дейност, като извършва всичко по Божие благословение. И дедите ни вероятно наистина са се стремили към това, докато днес освещаването е по-скоро акт по навик или за лично успокоение, без масово да се влага онази съкровена вяра и да се отправя искрена молитва към Бога. Дедите ни са носели от църквата светена вода и са пръскали семейното си ложе с нея.

Днес това е позабравена традиция и обикновено се освещават стаите, а иконата се поставя някъде на стената. В миналото мястото на иконата избирала… котката. Не, не се шегуваме. Дедите ни носели в новия дом котка, която пускали да влезне първа, тъй като се вярвало, че който първи влезне в нов дом, първи ще го напусне, отивайки си от света.

С този странен обичай пречиствали дома, вярвайки в магическата сила на котката да отнема лошата енергия и да открива най-чистото място. Там, където легнело мъркащото животно за първи път в нов дом, било свято място и ставало мястото, на което семейството поставяло иконата.

Какви подаръци е добре да се подаряват в НОВ дом

Какво задължително се носи в нов дом, ако отиваш на гости?

Канен си на освещаване и се чудиш какво да поднесеш на новодомците? Традициите днес по темата не се различават особено от тези в миналото ни, когато се поднасяли дарове за дома – практични или просто за спомен, като не са се подарявали режещи и остри предмети, огледало и часовник, тъй като се считало, че подобен подарък „не е за хубаво“. Подобни дарове са неприемливи и днес по същите причини.

Каквото и да носиш в ръцете си, отивайки в нов дом, по-важно е какво носиш в сърцето си. Така че отговорът на въпроса какво задължително се носи в нов дом, може да е… любов – отговор, за който рядко се сещаме и който пропускаме, изреждайки списъка с подходящи и неподходящи подаръци за новодомци. А той е най-ценният, най-истинският и най-незаменимият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Хартиена карта, пари и още 6 неща в колата, носещи големи неприятности

Най-новите вечерни модни тенденции за сезон пролет/лято 2024

Пророчески сънища, способност да лекувате и още 5 признака, че сте мощен екстрасенс

Опасности дебнат от градината – какви са те и как да ги избегнем?

Как да разберем дали маратонките са оригинални?

Знаете ли как се размножават костенурките?

Защо е опасно да живеете в едностайни апартаменти - дори не сте подозирали

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com