Кето диетата – мит или реална полза за здравето?

6541
Кето диетата – мит или реална полза за здравето?
Снимка: iStock

Кетогенната диета е въведена за първи път през 1920 г., но става популярна през 1970-те. Планът за кетогенна диета се състои от 80% мазнини, 5% въглехидрати и 15% протеини. Характеризира се със спад в приема на въглехидрати до по-малко от 50 грама на ден, докато съотношението на протеини и мазнини се увеличава. Такава диета води до производството на кетонни тела в кръвния поток и принуждава тялото в състояние на кетоза. То изчерпва запасите на глюкоза и топи мазнините от организма, като ги използва за енергия вместо въглехидратите.

Кето диетата е същинско чудо за организма, ако имате тези болести

Кетогенна диета и епилепсия

Проучванията показват, че кетогенната диета е ефективна за деца и възрастни с епилепсия, чиито припадъци са трудни за контролиране.

Предимства на кетогенната диета

Подобрява психичното здраве: Пациентите на кетогенна диета стават по-бдителни и показват подобрения в нивата на активност и вниманието. Освен това тази диета има антидепресантни свойства и се бори с депресията и биполярното разстройство.

Бори се със затлъстяването: Диета с високо съдържание на протеини и мазнини ограничава апетита, поддържа глада настрана и намалява общия прием на калории. Кетонните тела имат потискащо апетита действие и по този начин намаляват приема на енергия. Диета с ниско съдържание на въглехидрати, особено нисък прием на прости захари и рафинирани храни, допълнително помага при загуба на тегло и намалява мазнините в корема.

Подобрява липидния профил: По-малкият прием на въглехидрати, особено прости захари, помага за намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта, което е огромен рисков фактор за сърдечни заболявания. Освен това, кетогенната диета е свързана и с подобрени нива на HDL холестерол, който е здравословен и предпазващ сърцето.

Управление на захарен диабет: Стриктното намаляване на приема на въглехидрати помага за по-добър контрол и управление на диабет тип 2.

Лекува неврологични разстройства: Кетогенната диета показва голямо подобрение при неврологични състояния като болестта на Паркинсон и Алцхаймер.

Помага при лечението на рак: Проучванията показват, че кетогенните диети играят важна роля в лечението на рак. Такава диета намалява растежа на тумора. Кетогенната диета допълнително засилва ефекта от химиотерапията.

Лечение на аутизъм: Кетогенната диета също е призната за ефективно лечение на аутизъм. Проучване съобщава, че децата с аутизъм, когато са лекувани с кетогенна диета, показват подобрение в способностите за учене, социалните умения и намаляване на честотата на припадъци.

Лечение на главоболие: Пациентите с мигрена имат енергиен дефицит в мозъка. Кетонните тела произвеждат повече енергия в сравнение с глюкозата и по-малко оксидативен стрес. По този начин кетонните тела действат като енергиен бустер, така че мозъкът и мускулите работят по-ефективно. Кетонните тела допълнително намаляват възпалението и следователно подобряват цялостното състояние на пациентите с мигрена.

Кето диета: как да хапвате мазни храни и да отслабвате

Недостатъци на кетогенната диета:

Слаб имунитет и нисък брой тромбоцити

Камъни в бъбреците

Нарушено настроение

Лесни фрактури и болки в костите

Кетогенната диета често причинява стомашно-чревни странични ефекти поради високото си съдържание на мазнини.

Въглехидратите са основен източник на диетични фибри. Липсата на диетични фибри в диетата може да доведе до запек.

Приемът на въглехидрати допринася за производството на серотонин, който успокоява тялото ви и ви помага да заспите. Тъй като кетогенните диети съдържат много по-малко количество въглехидрати, това може да доведе до безсъние или лошо качество на съня.

Плодовете и зеленчуците са основни източници на витамини и минерали. Но при кетогенната диета плодовете и зеленчуците се елиминират. Следователно, използването на такава небалансирана диета предразполага към хранителни дефицити на витамини, минерали и антиоксиданти.

Кой не може да следва кетогенна диета?

Преди да предприемете кетогенна диета, е необходимо строг медицински контрол. Ето някои здравословни и медицински състояния, при които кетогенната диета не трябва да се практикува:

Хора с панкреатит

Лош хранителен статус и здраве

Лошо здраве на черния дроб или нарушена чернодробна функция

Хора с бъбречна недостатъчност

Страничните ефекти на кето диетата

Кетогенната диета, или кето диетата, силно ограничава въглехидратите, като същевременно увеличава количеството мазнини, които човек кон...

Болест на жлъчния мехур

Хора с лошо храносмилане

Бременни жени и кърмещи майки

Хора с намалена стомашно-чревна подвижност

Рак на стомаха и коремни тумори

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Знаете ли как се размножават охлювите?

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Тези 5 зодии са най-добрите градинари

Стихотоврение за 18 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 18 април 2024

Всичко, което трябва да знаете за православната молитва

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 18 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?
Как да научим кучето да не се дърпа при разходка?

Най-добрият приятел на човека – кучето – ни носи много радост, забавни моменти и ни дарява с любовта си, но е и отговорност, и ангажимент...