Кето диета: как да хапвате мазни храни и да отслабвате

21588
Кето диета: как да хапвате мазни храни и да отслабвате
Снимка: iStock

Знаете ли, какво е кето диетата, за кого е подходяща и на кого може да не подхожда? Днес, заедно ще надникнем в дебрите на този начин за отслабване:

Какво е кето диета?

Най-често диетите са създавани, с цел намаляване на количеството храна. Хапвате малки порции, с ниско съдържание на калории. Храненето по този начин, обаче провокира нездравословен глад и в резултат на това може да доведе до хранителни разстройства. В последно време все по-голяма популярност печелят по-сложните диети. Техният принцип на действие се базира на биохимията в човешкото тяло, а не на ограничения. Такава е и кето диетата.

Страничните ефекти на кето диетата

Кето диетата представлява прием ниско въглехидрати храни с високо съдържание на мазнини. Тя е диета, при която количеството въглехидрати е сведено до минимум и се основава на мазнини и протеини. Най-често количеството въглехидрати се намалява до 20 g на ден. Тук важат по-гъвкавите ограничения, затова и нисковъглехидратна диета, известна и като LCHF - low carb high fat допуска до 100 g въглехидрати дневно.

Факт:

Последствията, които подсказват, че трябва да спрете кето диетата

Кето диетата е създадена за лечение на пациенти с диабет, но някои лекари решават да я изпробват за отслабване. Разбираме кой е подходя...

Между другото, звездите признават, че обичат нисковъглехидратното хранене. Сред отказалите се от голямо количество въглехидрати са: Хали Бери, Кортни Кокс, Кортни и Ким Кардашиян, Шарън Стоун.

Защо и как в кето диета се отслабва, чрез мазнини?

Дълги години твърденията за здравословно хранене отхвърлят приема на мазнини и въглехидрати, поставяйки ги в графа „вредни“ или „не много здравословни“. В последните години все повече се заговори за това, че както има лош и добър холестерол, така и има полза и вреда от мазнините или въглехидратите.

Кето диетата е принцип тялото да се възстановява

При нея, първо, мозъкът престава да получава количеството енергията, с която е свикнал. Дават му се по-малко въглехидрати и той започва да търси заряд другаде. Тогава тялото навлиза в състояние на кетоза. Последното е процес, при който тялото превръща мазнините в кетони, вещества. Такива осигуряват на мозъка по-голямата част от енергията. Именно в процеса на кетоза се изгарят мазнините и така тялото отслабва.

Зеленчуците, които НЕ трябва да присъстват в кето диетата ви!

Крайната цел на кето диетата е да се постигне хранителна кетоза -  състояние на метаболизма, при което на организма му е възможно ...

Мозъкът наистина получава останалата част от енергията от глюкозата, но тялото може да произвежда достатъчно от нея самостоятелно.

Нуждаете ли, се от кето диета само, за да отслабнете?

Първоначално кетогенната диета или по-скоро нейната най-твърда версия - терапевтичният кетопротокол, се използвал изключително за медицински цели. Той бил предписван на пациенти с епилепсия, с цел да се намали броят на припадъците.

Първото нещо, което съвременните привърженици на кето диетата ще кажат е, че думата "диета" в буквалния смисъл не се отнася за кетирането. Това е по-скоро начин на живот, който освен отслабване носи и страхотен прилив на енергия и общо подобрение на организма. Така, например, хората със съмнение за диабет често преминават към ниско въглехидратна, високо мазнинна диета. В тези случаи консултацията и наблюдението от специалист не са просто препоръка, а необходимост.

На кого не се препоръчва кето диета?

Плюсове и минуси на кето диетите

Загрижени за фигурата си системно спазвате режими за отслабване и контрол на теглото? Не поставяте и хапка в устата си, без да сте я из...

Кето диетата трябва да се третира с повишено внимание. Въпреки, че има много ползи за организма, тя е млад тип хранене и ефектът й, върху тялото в дългосрочен план не е добре разбран.

Кето диета не се препоръчва при хора сядащи от бъбречна, надбъбречна или чернодробна недостатъчност, включително и цироза. Кето диетата не е за хора страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. При всички случаи трябва да се направи консултация с лекар, специалист и едва тогава да се пристъпи към този тип на хранене.

Кога можете да прекратите кето диета?

Кето диетата не е обичайна диета с времева рамка. Отслабвайки с нея и връщайки се към 50% въглехидрати е много вероятно, отново да качите на тегло. Следователно, придържането към нисковъглехидратния подход е добре да продължи за цял живот.

В случай че това ви звучи плашещо, погледнете от друга позиция. Например, този стил ни учи преди всичко да се храним за удоволствие, а не да гладуваме. Така може да си позволите от време на време да се глезите с малко парче от фирмения пай или сладкиша на мама. Това може да става на всеки няколко месеца, при това, без това да наруши баланса на фигурата ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...