Ключовата връзка между световните пандемии и животните

7052
Ключовата връзка между световните пандемии и животните
Снимка: iStock

Има ли връзка между световните пандемии и отношението към животните? 29 утвърдени учени от различни области с поглед, фокусиран към бъдещето, алармират, че взаимовръзката между хуманното отношение към животните и пандемии като COVID-19 е значително подценена. За да се предотвратят бъдещи пандемии, хуманното отношение към животните трябва да бъде част от глобалния политически план, твърди изпълнителния директор на международната фондация за защита на животните "Четири лапи" Йозеф Пфабиган.

29-те международни експерти по вирусология, хуманитарна и ветеринарна медицина и климатични изследвания, които участват в проучването, прогнозират тревожна картина за бъдещето: зоонозните заболявания са ясен симптом за сериозната криза между хората, животните и околната среда. Най-драстичните прояви на този дисбаланс са и най-големите двигатели за появата на зоонозните болести: пазарите на живи животни, индустриалното животновъдство и фермите за кожи. Унищожаването на естествените местообитания на животните и промяната на климата допълнително улесняват скока на вирусите от животни към хора.

Трите мечета, спасени в Родопите вече са в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция (СНИМКИ)

Изключително важна и напрегната беше последната седмица за екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ България и за мисията им да помагат за опазване на защи...

Исканията на учените са ясни: рискът от пандемии ще намалее, ако хуманното отношение към животните стане част от плановете за превенция на пандемиите. Избухването на SARS-CoV-2 ясно показа, че здравето на всеки индивид е условие за здравето на цялото човечество.

"Хуманното отношение към животните играе решаваща роля за оцеляването на човека. Научните изследвания показват, че 75 % от инфекциозните заболявания вече са зоонози, което означава, че са от животински произход. Нуждаем се от промяна в нагласите за това как се отнасяме към животните в бъдеще. Не само нашата здравна система, но и - глобалните селскостопански и земеделски системи, спешно трябва да се реорганизират с оглед на това предизвикателство", заяви Нина Джамал, международен ръководител на отдел Селскостопански животни и експерт по хранене, пандемии и хуманно отношение към животните в "Четири лапи".

"До момента се преодоляват само симптомите на COVID-19, но не и причината за тази зоонозна пандемия. Фактическият проблем е нарушената връзка между нас, хората, животните и околната среда. Само ако се вземат конкретни мерки в глобален план за намаляване страданието на животните, подобни бъдещи пандемии могат да бъдат предотвратени. В навечерието на Световната среща на високо равнище по Здравеопазване и дебата за международното споразумение за пандемиите, ние призоваваме отговорните лица да включат хуманното отношение към животните като неразделна част от превенцията на пандемиите. Защото докато животните страдат, ние хората също ще страдаме от последиците от зоонозните заболявания като COVID-19", заяви изпълнителният директор на "Четири лапи" Йозеф Пфабиган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: известна или извесна?

Защо бабите закачат дафинов лист над леглото

Как да пречистите дома си от негативна енергия със сол

Знаете ли каква информация носи всяка цифра от ЕГН-то

Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 март /валутен калкулатор/

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com