Кое е по-полезно за вас: сушените ФУРМИ или сушените СЛИВИ?

18565
Кое е по-полезно за вас: сушените ФУРМИ или сушените СЛИВИ?
Снимка: iStock/Guliver

В случаите, когато се стремим да водим здравословен начин на живот без консумацията на рафинирани и добавени захари, най-добрата алтернатива са сушените плодове и конкретно фурмите. Те могат както да се хапват сурови и отделно, така и да бъдат включени в редица рецепти като заместител на захарта. Но и сушените сливи са добър вариант, кое да предпочетем – сушените сливи или сушените фурми? Нека направим сравнение и достигнем до извода сами:

Хранително съдържание

Защо е нужно дамите да добавят фурми към диетата си

Ядливите плодове на финиковата палма у нас се продават сушени. И децата, и възрастните обичат този сладък десерт. И ако вземете предвид...

Относно калорийното съдържание и на двата сушени плода – една сушена слива съдържа около 23 калории, а една фурма – 20 калории. Фумите тук може би имат повече предимство, защото съдържат по-голямо количество фибри, полезни за чревната функция. Но ако се стремите към по-ниски количества на захар и въглехидрати – сливите имат превес.
Сушените плодове преминават през процес на дехидратация и количествата захари и въглехидрати в тях са завишени, затова какъвто и сушен плод да изберете – съобразявайте се с консумираното количество. При прекаляване с порциите може да се появят симптоми като газове, подуване, диария, коремни болки и др. Макар и здравословни, те също могат да ви донесат дискомфорт, ако пренебгрегвате съветите ни.

Съдържание на полезни хранителни вещества, витамини и минерали

И сушените сливи, и сушените фурми са богати на различни витамини и минерали. В сливите ще открием важния за организма ни минерал бор, който е значим за костите и за превенцията от остеопороза. Една порция сливи дневно ни донася достатъчното количество от минерала бор за деня, според изследванията. Сушените сливи са богати и на антиоксиданти, потушават възпаленията в организма, грижат се за нормалните нива на холестерола, понижават риска от заболявания на сърдечно-съдовата и др. системи.

Има ли странични негативни ефекти от консумацията на сушени плодове като сливи и фурми?

Ползи от сушените сливи

Сините сливи и в частност сушените, имат много ползи за нашето здраве. Въпреки че списъкът с предимства е наистина дълъг, ние избрахме ...

Не трябва да се доверяваме сляпо на храни, които са категоризирани като „здравословни“. Да, те изключват много вредни вещества и захари, но пък и с прекаляването им може да се получи негативен ефект. Най-голямо значение имат порциите, с които се храним. Сините сливи помагат на чревната функция, но пък прекомереното консумиране може да доведе до диария, подуване, газове и др. Сушените форми пък заради процеса на обработка съдържат веществото акриламид, което според проучванията може да е предпоставка за развитието на някои видове рак, при натупало се голямо количество от него в организма. 

Фурмите имат по-висок гликемичен индекс и съдържание на захари. Така че, ако имате следните проблеми – диабет, инсулинова резистентност, метаболитен синдром и др., по-добре избягвайте фурмите и предпочетете друг сушен плод с по-ниско съдържание на захар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com