Кое месо е червено и кое не?

16076
Кое месо е червено и кое не?
Снимка: iStock

Страдате от сърдечно заболяване, висок холестерол или друг хроничен проблем и лекарят ви е казал да ограничите консумацията на червеното месо? С удоволствие бихте го послушали, ако може да определите кое месо е червено. Тук не става въпрос на цвят на вкусотията  в чинията ви, така че не може да разчитате на сетивата си. Улесняваме ви, предлагайки ви списък на червените меса, както и техните предимства и недостатъци, за да направите информиран избор за своето здраве.

Кое месо е червено?

Вероятно ще ни е по-лесно да кажем кое не е – пилешкото и рибата, пуешкото, патешкото и заешкото са онези меса, които не са червени. Факт е, че от тях само пилешкото и рибата се консумират по-масово, докато заешкото и патешкото не са толкова търсени, колкото други протеини, които слагаме на масата.

Сред отговорите на въпроса кое месо е червено ще откриете едни от най-консумираните меса, които са вкусни, могат да се приготвят по многообразни начини и присъстват на всяка родна трапеза – свинско, телешко, агнешко, говеждо, конско, козе. Най-простичко и общо казано ще запомните кои са червените меса, като си припомните,  че те са почти всички без птичите.

Заекът е изключение. Той не е птица, но и месото му не е червено. Червеното месо е по-богато на мазнини, поради което има противопоказания и следва да се избягва от пациенти с определени хронични заболявания, но е и богато на есенциални аминокиселини, които организмът не произвежда сам, поради което можем да говорим и за значими ползи от консумацията на червено месо.

Митът е развенчан: Червеното месо и сиренето водят към дълголетие

Ползи от консумацията на червено месо

Важно е не само да знаем кое месо е червено, но и какви са ползите от консумацията му. Сред тях са:

  • Богато е на фосфор, важен за здравето на костите.
  • Ценен източник на витамини и минерали е, сред които от ключово значение са тези от група В и най-вече В12, както и минералите цинк и селен, важни както за имунната система, така и за функционирането на щитовидната жлеза.  Само около 100 гр. червено месо, свинско например, доставя на организма 100% от необходимата дневна доза витамин В12, както и почти половината от необходимата дневна доза цинк. Известно е, че има пряка връзка между витамин В12 и метаболизма. Недостигът на В12 води до забавяне на метаболизма, което е нежелателно и води до натрупване на килограми с всички, произтичащи от това последствия. Щедри дози витамин B12 ще откриете и в риба, птиците, яйцата и млечни продукти, според Националния институт по здравеопазване, така че не е необходимо да прекалявате с червеното месо в опит да си осигурите ценните витамини. 
  • Доставя на организма необходимите белтъчини. Протеинът в месото може да помогне за загуба на тегло, както и за изграждане и поддържане на мускулна маса.
  • Една от най-богатите на желязо храни, а желязото е сред най-ценните за здравето елементи, които поддържат червените кръвни телца.

Рискове от консумацията на червено месо

  • Прекомерната консумация носи риск. Доказано е, че намаляването на количествата червено месо, които поднасяте на масата, може да помогне за минимизиране на риска от рак на червата.
  • Червеното месо е с високо съдържание на наситени мазнини, които могат да повишат нивата на лошия холестерол в кръвта, което е рисков фактор за сърдечни заболявания. Съдържанието на наситени мазнини обаче зависи от  няколко фактора, най-съществен сред които е храната, която е консумирало животното, от което е месото. Когато говорим за тревопасни например, то месото на тези, които са хранени предимно с трева, има по-малко наситени мазнини от месото на тези, хранени предимно със зърно. 
  • Друг риск, свързан с консумацията на червено месо, идва от солта, която съдържа. Излишният прием на натрий увеличава риска от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.
  • Някои изследвания сочат консумацията на червено месо като фактор, водещ до повишен риск от диабет тип 2. Проучванията по темата продължават.

Лекар: Това е червеното месо, което ядат столетниците

Ако се притеснявате за здравето си, поради което ограничавате консумацията на червено месо, важно е да знаете, че значение има колко точно консумирате. Около 500 гр. червено месо на седмица е количеството, което ще допринесе за здравето ви, без да създава рискове.

Най-вредно е обаче не червеното месо, а преработеното. То съдържа повече мазнини и сол от червеното, както често и консерванти, оцветители и добавки, от които тялото не се нуждае. Преработеното месо увеличава риска от развитие на онкологични заболявания, като това до голяма степен се дължи на наличието на нитрати, които се използват като консерванти. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация. Ако се колебаете дали червеното месо е подходящо за вас, попитайте вашия лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com