Митът е развенчан: Червеното месо и сиренето водят към дълголетие

78955
Митът е развенчан: Червеното месо и сиренето водят към дълголетие
Снимка: iStock

Всекидневната употреба на сирене и месо понижава вероятността от ранна смърт с една четвърт. Това показват резултатите от мащабно проучване. Предполага се, че хората могат да употребяват тези продукти два пъти повече, отколкото се препоръчва сега.

По този начин изследователите отправят сериозно предизвикателство към общоприетата представа за здравословно хранене. Учените са направили своите изводи, въз основа на изследване, проведено сред 147 642 души в 80 страни, а резултатите от проучването са публикувани в academic.oup.com.

Храните, които подобряват паметта и мозъчната функция

Не само здравето, но и настроението зависи от храненето. Също така, има храни, които значително подобряват мозъчната функция. Ето кои с...

При респондентите, които са употребявали млечни продукти и червено месо в големи количество рискът от ранна смърт се е понижил с 25%,  а този от сърдечен пристъп с 22%.

Един от водещите учени в изследването Салим Юсуф от университета Макмастър в Канада коментира: "Нашите резултати показват, че млечните продукти и месото са полезни за здравето на сърцето и дълголетието. Макар въглехидратите отдавна да са обявени за враг, скорошно изследване показа, че някои въглехидрати могат да удължат живота. Всичко това показва, че здравословната диета съдържа разнообразни продукти, които се употребяват в съответния размер на порцията."

В съответствие с препоръките за американците "храната съдържа комбинация от хранителни и други полезни вещества. Нито едно хранене може да осигури всички хранителни вещества в необходимите количества. Напр. портокалите дават вит. С, но не и вит. В12. Сиренето дава Вит. В 12, но не и вит. С. За да сте сигурни, че поемате всички хранителни и други вещества, необходими за здравето ви, изберете препоръчаното количество всекидневни порции за всяка от петте хранителни групи."

Според препоръките на Националната служба по здравеопазването във Великобритания. млечните продукти трябва да представляват 8% от всекидневната калорийна норма на възрастния човек, което може да бъде малко бурканче йогурт или две парчета сирене. препоръките за червеното месо са не повече от 70 г на ден.

Какво да ядем при повръщане?

Независимо какво причинява повръщането, има някои храни, които се приемат добре. Можете да опитате плодове като банани и ябълки - варен...

Новото изследване показва, че най-добре се чувстват онези, които употребяват три порции млечни продукти и 120 г необработено червено месо. Експертите уточняват, че употребата на бяло месо, като пилешко или пуешко има аналогична полза. 

Д-р Андрю Менте от университета Макмастър в Канада допълва: "Изводите ни за пълномаслените млечни продукти и необработеното червено месо са предизвикателство към общоприетите представи."

Учените обръщат внимание на факта, че мазнините са необходими не само за получаването на енергия, но и за преноса на витамините, а така също и за осигуряването на наситени киселини за организма. 

Правилното хранене означава да се гледа на рациона като цяло, а не да се съсредоточаваме прекалено на отделните елементи, коментира проф. Джеръми Пирсон, заместник-директор на Британския сърдечен фонд. Според него месото и млечните продукти могат да допринесат за здравословно и балансирано хранене, ако се употребяват в умерени количества заедно с много плодове и зеленчуци, бобови и пълнозърнести храни, както и ядки.

Колко често е добре да се яде червено месо?

Независимо дали става дума за пържени колбаси, агнешкото печено на баба или пържола, не може да се отрече, че повечето хора обичат да я...

Яденето на тази храна следобед увеличава риска от деменция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно