Кои 2 държави се обединяват в Танзания?

12427
Кои 2 държави се обединяват в Танзания?
Снимка: iStock

Танзания е разположена в централната част на Източна Африка. Граничи с Кения и Уганда на север, с Руанда, Бурунди и Конго на запад, със Замбия, Малави и Мозамбик на юг. Източната му граница е Индийският океан.

Страната заема площ от 945 087 кв.км, което я нарежда на 31-во място в света. Населението й възлиза на около 44 милиона души. Около 80% от жителите живеят в селата. Столица на Танзания е град Додома с население около 300 000 жители.

Кои 2 държави се обединяват в Танзания?

Името Танзания е съчетание от Танганайка и Занзибар. Тези две области се обединяват през 1964 г., за да образуват Обединена република на Танганайка и Занзибар, която още същата година се преименува на Обединена република Танзания.

Танганайка

Танганайка или Танганика е област, бивша колония в Източна Африка, разположена източно от едноименното езеро, в континенталната част на Танзания. Съществува като самостоятелна държава от 9 декември 1961 до 26 април 1964 г., когато заедно с бивша английска колония Занзибар се сливат в Танзания.

През 1880-те години Танганайка е част от колониално владение на Германия, наречено Германска Източна Африка. По време на Първата световна война на територията на страната се водят битки между немските войски и силите на Антантата. След поражението на Германия във войната, Великобритания получава мандат от Обществото на народите за управление на страната, която официално получава името Танганайка. След Втората световна война Танганайка става територия на ООН под британско управление. Изграждат се местни институции на самоуправление. През 1961 г. страната получава независимост.

Климатичните промени застрашават производителите на кафе в Танзания

Занзибар

Красивият остров Занзибар се намира на източното крайбрежие на Африка. Представлява полуавтономна област на територията на Танзания, наследник на бивша държава със столица в едноименния град. Заема по-голямата част от архипелага Занзибар и включва два основни острова - Пемба и Унгуджа. През Средновековието търговията с роби е много разпространено в Източна Африка. Постепенно търговията с роби се съсредоточава в ръцете на арабски търговци от Оман, които стават част от местната аристокрация.

През 16-ти век Занзибар е колониално владение на Португалия. До 1853 г. най-могъщият омански султан установява контрол върху големи територии от африканския бряг и премества столицата си от Мускат в Занзибар. Островът процъфтява благодарение на нарасналото търсене на слонова кост и роби. През 1861 г. Занзибарският султанат се отделя от Оман, а през 1890 г. се превръща в британски протекторат.

Архипелагът Занзибар е бил португалска колония, след това британски протекторат до 1963 г., когато получава независимост. След Занзибарската революция от януари 1964 г. се създава Народна република Занзибар и Пемба. През април 1964 г. Занзибар  и освободената колония Танганайка се обединяват.

6 причини да посетите Занзибар

Интересни факти за Танзания

Танзания е истински първенец за някои природни обекти. Тук се намират:

* най-известният резерват в света - Серенгети
* най-високата планина в Африка - Килиманджаро
* най-големият вулканичен кратер в света - Нгоронгоро
* най-голямото езеро в Африка - Виктория.

* В страната има 12 национални парка, 13 природни резервата и 38 защитени територии. Националните паркове заемат около 30% от територията на страната.

* Езерото Танганайка
Днес името Танганайка се свързва с езеро, известно като “Синьото сърце на Африка”. Танганайка е едно от най-големите езера на земята и впечатлява с девствената дива природа по бреговете. В същото време е дом на шимпанзета, антилопи, слонове. Обградено е от планини и отвесни склонове.

* На територията на Танзания живеят около 120 различни народа.
* Средната възраст е под 18 години. За сравнение, в Демократична република Конго средната възраст е около 60 години.
* Фреди Меркюри е роден на остров Занзибар, на територията на съвременна Танзания.
* Около 80% от населението е селско. Най-голям град и икономически център на страната е Дар ес Салаам. Новата официално столица на Танзания е Додома, в която се намират правителствените институции.
* Националната валута на страната е танзанийският шилинг. Износът на национална валута в страната е забранен, както и връщането й обратно в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com