Кои опаковки за храни са безопасни за здравето ни?

1802
Кои опаковки за храни са безопасни за здравето ни?
Снимка: iStock/Guliver

Почти всички пластмасови опаковки, които се произвеждат в световен мащаб са за храна. Те са не се разграждат и следователно в световен мащаб се правят усилия за тяхното рециклиране и по-малкото замърсяване на околната среда.

Защо е важно устойчивото опаковане на храни?

Основният проблем при пластмасите е, че те отделят с времето токсини, които се пренасят върху храната, а така и върху нас. В допълнение към химикалите, които се добавят, то има и много неволно попаднали вещества в пластмасата. Тези химикали представляват висок риск от токсичност и вредят на ендокринната система при човека.

Затова и биологичните алтернативи на пластмасата стават все по-предпочитани. Те използват алтернативи като пшеница, дърво, бамбук, които са биоразградими и могат да се използват многократно.

Екологичните опаковки също могат да съдържат химикали, но то е много по-ниско от пластмасите. Следователно дори да се пренесат химикали в човешкото тяло, те са значително по-ограничени като количество. Затова и биосъобразните опаковки са за предпочитане.

Излагането на химикали е невъзможно, но е възможно да се ограничи тяхното разпространение.

Какво издава издутата опаковка на стоките в супермаркета

Дълготрайни възможности за опаковане на храни

Ето и какви са ви възможностите, ако изключите пластмасата:

- Стъклени съдове – стъклото е естествен материал, който има множество области на приложение, включително и съдове за храна. Когато избирате капаци, трябва да внимавате да не съдържат бисфенол-А, който е основен източник на заболявания в ендокринната система при мъжете и жените. Тези съдове имат средна продължителност 3,5 пъти повече от пластмасите. Когато ги изхвърляте, вие намалявате многократно влиянието върху околната среда.

- Неръждаема стомана – тя е устойчива на ръжда и топлина, което я прави подходяща за съхранение на топли или студени храни. Също така тя е многократно използваема и рециклируема. Те съдържат и силиконови уплътнения против разливане и като цяло това е най-добрият вариант за пренасяне на храна.

- Бамбук – той е биоразградим и се предпочита от повечето хора, защото е и устойчив на топлина, но и лек. Опаковъчните кутии често са стъклени с бамбукови капаци или пък изцяло направени от него, без съдържание или примеси на пластмаса. Минусът при този вид кутии е, че не са издръжливи толкова и се износват по-бързо.

- Оризова обвивка – тя е страничен продукт от отглеждането на ориз и евтина, биоразградима. От нея се правят непропускливи кутии за обяд и нечупливи съдове за сервиране. Тя има и свойството да абсорбира вредните частици от околната среда и да не ги допуска до храната.

- Желатинови филми – стават все по-популярни за опаковането на храни, поради техните нетоксични свойства, ниска цена и надежден филмообразуващ капацитет. Те са пълни с антимикробна целулоза, която пречи на различни бактерии да се развиват. Именно това ги прави по-предпочитани за съхранение на храна, вместо стандартните пластмаси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 април /валутен калкулатор/

7 съвета за разведряване на настроението в мрачен и облачен ден

5 дестинации, където има огромна вероятност да ви оберат

Тази отвара от розмарин ще направи и най-сухата коса блестяща

Тази маска за лице против бръчки с жълтък е истински хит през пролетта

Как се почиства запушена цедка на кафемашина?

Кои са най-известните участници в Първата българска легия?

Каква е била традиционната българска закуска в миналото?

Каква е основната разлика между белка и златка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com