Кои са марките автомобили, които харчат повече гориво, отколкото е обявено ?

21346
Кои са марките автомобили, които харчат повече гориво, отколкото е обявено ?
Снимка: Autonews

Разходът на гориво е важна тема за повечето шофьори, защото цените в днешно време не са никак ниски и при редовно шофиране това е един голям месечен разход. Като цяла съвременните тенденции в автомобилната индустрия са насочени към повишаване на екологичността на автомобилите и се създават все по-икономични и екологични двигатели. Експерти от Австралийската автомобилна асоциация решиха да направят проверка на реалните показатели за разход на гориво и мисиите в атмосферата на различни автомобили. Резултатът е доста двусмислен.

Пет мита за бензина, в които мнозина вярват

Тестовата програма, която се управлява от Австралийската автомобилна асоциация и е финансирана от британската общност, като стойността ѝ е 14 милиона, има своите първи резултати. Първата серия от тестове за разход на гориво и емисии показва доста различни данни. За съжаление, става ясно, че повечето от изследваните автомобили консумират повече от посочената в документацията норма. Експертите на Австралийската автомобилна асоциация изследват малки и средни кросоувъри за своя първи тест. Резултатите показват, че шест от тях изразходват повече гориво от обявената норма. От тях четири превозни средства са в рамките на 2,5% повече от официалните данни, а останалите две надхвърлят обявените стойности, съответно с 8 и 13%.

Точни или под заводските данни са автомобилите от марките Haval Jolion, Hyundai Tucson и Nissan X-Trail, които изразходват по-малко гориво в реални цикли на шофиране, отколкото са декларираните от производителя данни.

GWM Haval Jolion е с разход 7.9 л бензина на 100 км., което е по-малко от декларираната цифра от 8,1л./100км. Hyundai Tucson изразходва 6.2 л. за 100 км., а обявената цифра е 6.3. Nissan X-Trail пък е с разход 7.3л. на 100 срещу официалните данни от 7.4.

Всички останали от тестваните автомобили показват по-висок от декларирания разход, като най-неверни са данните при Toyota RAV4 GX с 2.0-литров четирицилиндров бензинов двигател без турбокомпресор и автоматична трансмисия. Разходът на този автомобил e 6.8л./100км., което е с цели 13% повече от декларираните данни. След проверка и на реалните показатели за емисии в атмосферата, всички тествани автомобили показват резултати, които надвишават посочените стойности на емисии по време на шофиране.

Как да разберете, че сте сипали лош бензин?

Най-вероятно разминаванията се дължат на факта, че повечето производители на автомобили залагат данни, които се постигат само при перфектни условия, която няма как да се осигурят, без значение къде точно се тестват колите. Въпреки това е добре, че на пазара все още има марки, които не искат да подвеждат своите клиенти и показват реалните данни на разход, а не такива, които са недостижими от шофьорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Двата вълка, които живеят в нас - много мъдра притча

Най-разтърсващото стихотворение на Пейо Яворов

Любовен съвет за всяка зодия за 21

Таро хороскоп за 21 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 21 май /валутен калкулатор/

За мъжете от тези зодии семейството е на първо място

Това са най-неразбраните и мразени зодии

Топ 4 на най-неемоционалните и студени зодии

Тези зодии са съвместими с всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com