Кои са най-популярните турски десерти у нас?

28018
Кои са най-популярните турски десерти у нас?
Снимка: iStock/Guliver

Турските десерти са познати, приготвяни, поръчвани и предпочитани в цял свят. Богатството на аромати, интересни подправки и текстура, съчетани с удоволствието от вкуса им, ги правят предпочитан завършек на обяда, вечерята или просто любимо сладко удоволствие за следобедното кафе. Може да ги закупите както от сергиите по улиците и пазарите – като популярна там улична храна, или да ги поръчате като десерт в изискан ресторант.

Те са толкова сладки, че дори в чужди езици, като в английския например, имената им съдържат думата наслада – локумът, който всички познаваме и който е типичен турски десерт, сред най-популярните турски десерти и у нас, на английски се нарича „турска наслада“. Кои са другите най-популярни турски десерти, които често приготвяме в България или купуваме масово от магазина, без дори понякога да осъзнаваме, че дължим това сладко удоволствие на масата си именно на турските сладкари?

Най-популярните турски десерти в България

Вековното робство е вероятно онова, което е оказало най-ярко влияние върху родната кухня и по време на което множество турски ястия и сладкиши така са навлезли на трапезата, че днес често забравяме, че не са родни и традиционни, а чужди. Сред тези сладки изкушения са най-популярните турски десерти, които сме приели и като свои.

1.       Реване

Познатото старо реване, което има вековна история и се е приготвяло още през 16 век, поднасящо на небцето ни сладко пътешествие в света на тестените сиропирани сладкиши, всъщност е турски десерт. Турците го приготвят като традиционен десерт в домовете си, но те прибавят и портокалова вода, употребата на която у нас при приготвянето на реване е по-скоро изключение. В превод думата „реване“ означава скъпоценен и десертът наистина е такъв – лесен за приготвяне, икономичен, непретенциозен, но безумно сладък и вкусен.

Домашен локум по турска рецепта, готов за минути

2.       Ашуре

Романтична е легендата за този сладкиш, който е сред най-популярните турски десерти у нас, и е свързана с Ной и Ноевия ковчег. Тя разказва, че първо бил приготвен именно на него с остатъци от храна. И ашурето наистина съдържа всичко, което може да си помислите, че има в един десерт – разнообразие от плодове, ядки, стафиди, жито, семена, пшеница. В южната ни съседка ашурето се приготвя по време на пости и раздава, тъй като е част от религиозните традиции и е символ на мира и на любовта.

3.       Толумбички

Отново изключително сладък и сиропиран сладкиш, който традиционно приготвяме или купуваме и в България и е сред най-популярните турски десерти у нас. Рецептите са разнообразни – толумбичките се различават по съставки, размер, а в някои дори има и вкусна плънка, но оригиналната рецепта идва у нас именно от Турция и тя е с грис и брашно, както и без плънка.

4.       Баклава

Да, това също е турски десерт, макар да присъства редовно на масата ни. Оригиналната рецепта изисква изключително тънки и крехки кори, които се разточват ръчно, както и орехи и шамфъстък. Не че сладкишът няма да разтопи сетивата ви и да ви принесе в сладкото царство на удоволствията, ако го приготвите с готови кори, но оригиналната рецепта и онзи вкус, който завинаги оставя следа, изисква да точите сами. Трудно, но всяка вкусна хапка си струва усилията.

5.       Кадаиф

Сладък, сиропиран и отново изключително вкусен, заедно с баклавите, той е сред най-купуваните и известни турски десерти у нас. Друг е въпросът, че в приготвените в България кадаифи често липсват основни съставки, типични за оригиналната рецепта, от което губи вкусът и е възможно да не станете фен на кадаифа, ако го опитате тук. Но вкусите ли го в Турция, няма как да не се влюбите в този вълшебен десерт, опияняващ сетивата.

Знаете ли от какво се прави локумът – научете историята му

6.       Локум

Вече споменахме локума като един от най-популярните турски десерти у нас, но тъй като е изключително известен от далечни времена, няма как да не се спрем по-подробно на това сладко изкушение. Родината на десерта, представляващ желирана захар с ядки, е именно Турция, където е забъркан за първи път в най-популярната сладкарница в Константинопол.

Локумът стига до различни краища на света благодарение на мореплавателите, а от първоначалните 3 основни вкуса, в които се е приготвял – роза, лимон и портокал, днес той се предлага в богато разнообразие от аромати и с различни добавки – ядки, пръчици, пудра захар, шоколад, кокос и каквото ви хрумне. Ако посетите Турция, задължително потърсете майстор на локуми и си купете именно от там. Макар да се продава от десетилетия масово локум у нас, вкусът на оригиналния турски локум, приготвен току-що, а не пакетиран и престоял, е несравним с нищо друго. Дори онези, които не обичат локума, се влюбват в него, веднъж опитали оригиналните рецепти на турските майстори.

Характерно за всички оригинални турски десерти с изключение на ашурето е, че са изключително сладки. Толкова сладки, че малко количество е достатъчно, за да се заситите. Имайте предвид, че са и калорични, така че внимавайте, ако сте решили да отслабвате или спазвате определен режим на хранене. В Турция явно се наслаждават на живота и не броят толкова калориите, колкото у нас. Може да последвате примера им и да се отдадете на сладкото удоволствие, наречено турски десерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: продължавам или продалжавам?

Ако видите това петно върху ягодата, по-добре изхвърлете всичките

Не ги замразявайте: тези продукти губят всичките си качества

Полезно или вредно е да седим на пода?

Бог Канабис и Света Халюциногенна гъба: Пастор създаде църква за духовни приключения (ВИДЕО)

Как да разберете дали имате цьолиакия или непоносимост към глутен?

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com