Кои са най-умните кучета?

33433
Кои са най-умните кучета?
Снимка: iStock

Кучетата от различните породи се отличават значително по отношение на поведението и способността си да научават команди: това, което една порода лесно усвоява от първия опит, за друга се превръща в истинско мъчение. Това е пряко свързано с природата и генетиката на домашния любимец. Ето една от класациите на най-умните породи кучета в света.

Ауси или австралийска овчарка

С своя разбиращ и внимателен поглед аусито може да омае всекиго - дори човек, който е напълно безразличен към кучетата. Изненадващо, но тази австралийка не е пряко свързана с Австралия – селектирана е в САЩ чрез кръстосване на шотландска и пиренейска овчарка. Основната й задача е пастирска. Подходяща и за детегледачка - за цялото съществуване на породата не е регистриран нито един случай на агресия към деца. Аусито е активна, обича да я хвалят, харесва постоянния контакт със собственика. Добра дума и намръщено изражение са достатъчни, за да разбере какво искат от нея и как да се държи.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Ротвайлер

Една от най-старите европейски породи. Използван като бойно куче още в римската армия. През Средновековието ротвайлерът бил преквалифициран като пазач. Оттогава за селекция са избирани само физически издръжливи, силни, послушни и бързи индивиди. Още от малко кученце ротвайлерът мигом схваща и изпълнява команди - но се нуждае от твърда дисциплина и железен контрол. В противен случай може да получите доминиращ, неуправляем и много умен домашен терминатор.

Папийон

Не гледайте дребния размер на това малко чудо - папийоните не дават шанс на почти никоя друга порода по ум и изобретателност. Те спечелили обичта на френските благородници още през ХVІ век. Живо, весело и игриво куче. Идеално за дресировка, много привързано и обичливо. Не е подходящо за стопани, които са постоянно на работа – папийонът си иска компанията. За добра дума е готов да изпълни безброй команди.

Лабрадор ретривър

Това е едно от най-умните животни на пазара за домашни любимци. Използва се като водач на хора с увреждания, спасител, хрътка, ловджия, спътник за цял живот. Лабрадор ретривърите са напълно безобидни и добродушни. Те обичат децата и дългите активни разходки, могат и знаят как да се подчиняват безупречно. Лесно понасят самолетни полети, концерти и всякакви други дейности, когато трябва да са тихи и неподвижни.

Кои са най-умните кучета - познайте ги

Доберман

Доберманът е късокосместо, служебно-ловно куче с висок интелект. Подобно на ротвайлера, той изисква известна строгост и твърдост в общуването. Трябва да бъде активно дресиран от ранна детска възраст, в противен случай от него ще израсне палав и неуправляем индивид. Агресивен е само към хора. Безразличен е към други животни, а понякога дори напълно приятелски настроен към тях. Лесно научава команди, но може да има проблеми с тяхното изпълнение, особено ако кучето не е в добро настроение, разстроено е или гладно.

Немска овчарка

Тези кучета са на първо място по използване в полицията и армията, работят и като пастири. За разлика от други породи, немската овчарка се привързва не само към конкретен човек, а може да се подчинява еднакво добре на неколцина (включително непознати) стопани. Това качество се използва активно в армията и полицията. По-добре е да ограничите общуването й с деца - немската овчарка е горда и може да се държи агресивно към малко дете.

Бордър коли

Бордър колито е най-интелигентното куче, своеобразен гений в света на животните. Може да се похвали не само с феноменална памет, послушание и физическа издръжливост - но с аналитично мислене и изключителни интелектуални способности. Помни имената на десетки и дори стотици предмети, може да ги намери и донесе сред куп други подобни вещи. Бордър колито изисква голямо морално отдаване от стопанина – това е любознателно същество, което има нужда от постоянно внимание, усвояване на нови умения и игри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Направете това с яйцата, за да е жълт и пухкав козунакът

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Какво се прави със старото яйце от Великден?

Колко пъти трябва да втаса тестото за козунака, за да е мек и пухкав

Как да сварим яйца за Великден?

Колко време се варят яйца за Великден?

Стихотворение за 2 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 2 май 2024

Таро хороскоп за 2 май 2024

Често сънувате едно и също нещо или имате кошмари? Експерти споделят ценни съвети за сънищата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно