Кой е най-големият град в Северозападна България?

919
Кой е най-големият град в Северозападна България?
Снимка: Община Плевен

През 2000 г. Министерският съвет на Република България обособява 6 района за планиране на територията на страната. Всеки от районите за планиране обхваща територията на няколко области в страната. През 2007 г. границите на някои от районите са променени поради изискване от Евростат за териториалните единици в рамките на Европейския съюз, според които в един регион трябва да живеят минимум 800 000 и максимум 3 милиона жители.

Ето кои са шестте района за планиране:

Югозападен, Южен Централен, Югоизточен, Североизточен, Северен Централен, Северозападен.

Северозападен район
Обхваща северозападните части на България, територията между река Искър на изток и река Тимок на запад, между Дунав на север и билото на Стара планина на юг. Регионът е с територия от 19 070 кв.км и население малко над 800 000 души. Северозападният район включва областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Кой е най-големият град в Северозападна България?

Плевен
С население от 110 000 жители Плевен е най-големият град в Северозападна България и на 7-мо място по големина в България.
Плевен е разположен в централната част на Мизия, в западното подножие на Плевенските височини, Средната Дунавска равнина. Градът е почти равно отдалечен от река Дунав и Стара планина.

Назад във времето
Първите следи от човешка дейност в района на Плевен са от 5-тото хилядолетие пр.н.е. Археологически находки свидетелстват за високата материална и духовна култура на траките, обитавали този край. Сред тях е най-голямото златно съкровище, открито по българските земи - Вълчитрънското, което се състои от 13 съда с култово предназначение и тегло 12,5 кг.  

На пътя от Ескус за Филипополис при днешния Плевен възниква римската пътна станция “Сторгозия”, а по-късно и крепост със същото име. Един от най-ценните археологчески паметници, запазен до днес, е раннохристиянската базилика от IV в., втората по големина в България след голямата царска базилика в Плиска.

Плевен е родното място на първата българска учителка Анастасия Димитрова, която през 1840 г. открива тук първото девическо училище в България.

Плевенската епопея
По време на Руско-турската война (1877-1878) градът придобива стратегическо значение и привлича вниманието на световната общественост в продължение на 5 месеца. Около Плевен са концентрирани значителни войскови сили. Именно тук се решава изходът на войната.

След изтощителната за населението на града обсада, която се осъществява според стратегията на генерал Тотлебен, на 10 декември 1877 г. руската и румънската армия побеждават турската армия и превземат града. Осман паша предава сабята си първо на румънския пълководец Михаил Черкез и после - на руския генерал-лейтенант Иван Ганецки.

Днес 10 декември се чества като Ден на освобождението на Плевен и Ден на признателността. Много улици и предприятия носят имена, свързани с Плевенската епопея: Сан Стефано, Шипка, Шейново, Самара, Гренадерска, Александровска, Енос, Чаталджа и др.

Плевен днес
Днес Плевен е модерен, административен, стопански и културен център. Сред големите предприятия са тези за висококачествена конфекция, завод за сандвич панели, завод за автомобилни кабели. На територията на града е един от петте медицински университета в България.

Със своята многовековна история градът и днес пази богатото си културно-историческо наследство. По-голямата част от историческите забележителности са свързани с Руско-турската освободителна война. Около 200 са паметниците, които напомнят за най-кървавите битки, които се водят по тези места.
Заслужава да се посетят Плевенската панорама, парк-музей “Ген.Скобелев”, параклис-мавзолей “Св.Георги Победоносец”, къща-музей “Цар Освободител Александър ІІ", Старият мост на река Вит, късноантичната крепост “Сторгозия”, парк “Кайлъка”, Пещерен музей на виното и мн.др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?
Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Толкова години боядисваме яйца за Великден, че сякаш е невъзможно да измислим нещо ново. Но винаги ще има нови или поне непроверени идеи. Оптималната...