Кой е най-големият национален парк в България?

16141
Кой е най-големият национален парк в България?
Снимка: БГНЕС

Знаете ли колко са националните паркове в България?

На територията на нашата страна има 3 национални парка - “Рила”, “Пирин” и Централен Балкан”. Те са определени чрез закон и са собственост на държавата, като са изцяло от естествен произход. На тях има огромно разнообразие от растителни и животински видове. Общата площ на трите парка е 1503 кв. км. 

Знаете ли колко са природните паркове в България?

Природните паркове са 11: Беласица”, “Българка”, ”Витоша”,” Врачански Балкан”, “Златни пясъци”, “Персина”, “Рилски манастир”, “Русенски Лом”, “Сини камъни”, Странджа”, “Шуменско плато”. Те обхващат територии с различна собственост - държавна, общинска, частна. 

Кой е най-големият национален парк?

Рила

Национален парк “Рила” се намира в Западна България, в централните части на планината. През 1992 г. е обявен за народен с цел запазване на естествени комплекси от саморегулиращи се екосистеми и присъщото им видово разнообразие, местообитания на редки и застрашени видове и съобщества, характерни и уникални пейзажи, както и обекти на неживата природа, които са със световно значение за науката и културата.

Общата площ на парка е 107 923 ха. През 1999 г. е прекатегоризиран в национален парк с площ от 81 046 ха, защото една част от него е прекатегоризирана в природен парк “Рилски манастир”. Паркът включва безлесните части по билото на планината и част от горските иглолистни комплекси под него в четирите главни дяла на планината: Източен, Среден, Югозападен и Североизточен, които съставляват около 30% от целия планински масив.

Знаете ли какво е старото име на Рила?

Високи върхове

Средната височина на парка е 1800 м, а средната височина на върховете от основните им била е около 2700 м. В парк “Рила” има над 50 върха с надморска височина над 2000 м, сред които и най-високият връх на Балканите - връх Мусала, 2925 м. Тук могат да се видят и още някои от най-високите върхове на България - Малка Мусала (2902 м), Иречек (2852 м), Дена (2790 м), Студения чал (2784 м), Голям Близнак (2779 м), Малък Близнак (2777 м), Манчо (2771 м) и др. 

Води

Днешният алпийски релеф в парка се е формирал след Вюрмското заледяване. Наследство от този период са над 120 ледникови езера, разположени на групи във високопланинските части на речните басейни. Най-дълбоко е Окото (37,5 м), най-голямо е Смрадливото езеро (212 дка), а най-високо разположено е Леденото езеро (2709 м). От Рила водят началото си три от най-дългите и пълноводни реки на Балканския полуостров - Марица, Искър и Места. 

Резервати и забележителности

В парка има 4 резервата: “Парангалица”, “Централен Рилски резерват”, “Ибър” и “Скакавица”. Те са защитени територии от първа категория, които са образци от естествени екосистеми, с характерни и забележителни диви растителни и животински видове и местообитанията им.

Многобройни са природните забележителности на територията на парка. Ето някои от тях: водопад Скакавица, водопад Самоковището, Урдини езера и мн. др.

Кой е най-големият град в Рила планина?

Растителност и животински свят

Голяма част от територията на парка е покрита с вековни гори - смърч, бяла мура и др. Тук се намират над 30% от висшите растения в България. Срещат се около 57 вида с ограничено географско разпространение. Около 50% от парка е залесен и тук се срещат и видове висши растения като павловско шапиче, рилски ревен, рилска иглика, янкиев крем и др.Голяма част от растенията в резервата са включени в списъците на различни природозащитни организации от цял свят, което прави парка една от най-важните природозащитни територии на България.

В парк “Рила” се срещат над 170 вида гръбначни животни, сред които 40 вида бозайници - дива коза, вълк, прилепи и др. В парка могат да се видят над 90 вида птици, което е около 30% от всички видове птици в България. Сред тях са лещарка, планински кеклик, хайдушка гарга и др.

Туризъм

На територията на националния парк се намират много курорти за зимен и летен туризъм, както и няколко курорти и курортни градове. В Рила е един от най.популярните рилски курорти - Боровец. През националния парк минават две европейски туристически пътеки - Е4 и Е8. Съществуват голям брой туристически маршрути и пътеки. Тук работят 17 хижи общо с около 1500 легла, както и 4 заслона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com