Коя диета на коя възраст подхожда и какви храни да избягваме

8057
Коя диета на коя възраст подхожда и какви храни да избягваме
Снимка: iStock

Всеки човек трябва да се грижи за тялото си по различен начин, тъй като няма два еднакви организма. Но все пак в отделните възрастови групи има някои общи неща, които е добре да се следват, за да поддържаме добро здраве и форма. Какви храни да избягваме след 50-те и на какво да наблегнем, докато сме в разцвета на младостта, прочетете в следващите редове.

До 20-годишна възраст

Когато минете 40-те вече ще е твърде късно за тези неща

Възрастта не може да ни органичи по никакъв начин да правим нещата, за които жадуваме. Много хора смятат обаче, че при достигането на о...

Или по-познати като тийндейджърските ни години. През това време тялото ни се развива и се превръщаме в по-големи и зрели хора. За да се случи това, тялото ни се нуждае от необходимите количества витамини и минерали. Наблегнете на закуската и намалете количеството на вредните храни, които консумирате, разбира се – без да се лишавате напълно от тях. Включете в менюто си храни, богати на калций, желязо и протеини.

След 20 години

След 20-те години тялото ни се е оформило и е добре да обърнем повече внимание на храните, които приемаме ежедневно. Съветваме ви да започнете да изграждате по-добри хранителни навици и все по-рядко да посягате към вредните храни. Избягвайте пържените храни, заменете млечния шоколад с черен и т.н. Храни, богати на омега-3 мастни киселини и фолиева киселина.

След 30-годишна възраст

През този етап наистина трябва да се погрижите за укрепване на костите и мускулите си. Наблегнете на протеини от яйцата, месото, семена, ядки, киноа, соя и др. Ако не консумирате прясно или кисело мляко, набавяйте си калций и протеини от други храни на растителна основа например.

5 сигурни знака, които показват, че ОСТАРЯВАТЕ

Не можем да избягваме от остаряването, но понякога неусетно започваме да привикваме към някои навици, които са по-присъщи на възрастнит...

След 40 години

Когато настъпят 40-те трябва да се погрижим за поддържането на добър метаболизъм, за да не се промени рязко тялото ни и бързо да натрупаме излишни килограми, които после трудно можем да свалим. Включете повече храни, богати на фибри и протеини, както и избягвайте всички нездравословни храни. 

След 50-годишна възраст

В този период метаболизмът се забавя и не бива да затрудняваме работата му допълнително, затова здравословното и балансирано хранене е повече от препоръчително. Избягвайте твърде много млечни продукти или захар, като може да ги замените с ядкови млека и мед. Наблягайте на храни като броколи, ябълки, авокадо, спанак, боровинки и др. храни, богати на антиоксиданти и желязо.

Над 60 години

Защо изглеждаме по-стари, отколкото сме?

Нездравословните навици ви правят да изглеждате по-стари отколкото сте. Време е да ги зарежете и да възвърнете младежкия си външен вид....

След 60-години е добре да заложите на повече плодове и зеленчуци. Храни като боб и леща са богати на желязо и полезни за организма. Приемайте достатъчно количество вода, намалете солта и наблегнете на спанака, листните зеленчуци и соевите продукти вместо млечните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com