Коя е най-дълбоката пещера в България?

6628
Коя е най-дълбоката пещера в България?

България е богата на пещери, част от които са дом на защитени и редки видове прилепи, други впечатляват с изключителни пещерни образувания, а трети са превърнати в туристически обекти, обезопасени и устроени да посрещат любопитните посетители. Далеч не всички пещери у нас са достъпни и безопасни за изследване, дори да сте специалисти. Особено опасни са дълбоките пещери. Коя е най-дълбоката пещера в България и достъпна ли е тя за посетители?

Колхина дупка – най-дълбоката пещера в България

Със своите 542 метра дълбочина Колхина дупка е най-дълбоката пещера в България. Дължината ѝ също не е малка – почти 16 000 метра. Пещерата е картирана в края на 70-те и началото на 80-те години, като принос за това имат софийски клубове. Към онзи момент обаче пещерата не е била добре проучена и се считало, че дълбочината ѝ е 86 метра.

Най-голям принос за проучването на Колхина дупка и за откритието, че размерите на тази пещера са много по-големи от предполаганото през 80-те години, имат пещерните клубове „Под Ръбъ“, „Ъндърграунд“, „Академик“. В рамките на няколко години от 2009 до 2017 година те стъпка по стъпка проникват все по-дълбоко в пещерата и откриват, че реалните ѝ размери са огромни и несравними по мащаб със записаните през 80-те години от софийските клубове. Фактът, че Колхина дупка е най-дълбоката пещера в България, става ясен едва през 2017 година, когато членове на местните пещерни клубове съумяват да преминат поредното предизвикателство, което пещерата им предлага – дълга 11 метра ниска преса с вода – и откриват нови галерии и отвеси, чиято дълбочина е впечатляваща и прави Колхина дупка най-дълбоката пещера в България. Активното проучване на пещерата не е приключило и е възможно пещерните клубове и изследователите на пещерата да продължат да ни изненадват с нови данни за дълбочината и дължината на пещерата. Предполага се, че денивелацията е много по-голяма от откритата към момента и че надвишава 800 метра.

Най голямата пещера в света

Местоположение на най-дълбоката пещера в България

Колхина дупка е разположена в Стара планина, по-конкретно в Понор планина. Изходна точка е село Зимевица, до което се достига по асфалтиран път. До самата пещера има черен път, подходящ за по-високи автомобили, както и подходящ за изминаване пеша.

Какво да имате предвид, ако сте решили да посетите най-дълбоката пещера в България?

1.       Колхина дупка е не само най-дълбоката пещера в България, но и една от най-опасните. Макар да е стационарно екипирана, важно е да сте подготвени за спускане в пещерата  и да разполагате с въжета.

2.       Температурите в пещерата могат да бъдат особено опасни. През есенно-зимния сезон живакът в термометъра спада до под 20 градуса, което прави подходящата екипировка абсолютно необходима.

3.       Препоръчва се предварително да се запознаете с местата за бивакуване, почивка, лагери, за да сте подготвени максимално. Някои от лагерите са отлично оборудвани за големи групи, а други поемат едва 5-6 души и разполагат само с постелки за спане. Важно е да знаете това предварително.

4.       Отвесите, тесните процепи, дългата 11 метра ниска преса с вода, стесненията, каскадите с пръскаща вода, наличието на води като цяло, правят най-дълбоката пещера в България опасна и трудна за достъпване дори от специалисти, неподходяща за туристи и обяснява и защо първоначално се е считало, че дълбочината на пещерата е в пъти по-малка.

5.       Запалените планинари и пещерни клубове, жадни за приключения, следва за по-голяма безопасност да се съобразяват с климатичните условия и да бъдат особен бдителни при лошо време и мъгла, тъй като не е изключение дори опитни туристи да се загубят в района.

Чували ли сте за тази тайнствена пещера във Видинско?

Коя е била най-дълбоката пещера в България преди откриването на реалната дълбочина на Колхина дупка?

Вероятно ви е любопитно коя пещера се е считала за най-дълбоката в България, преди да се разкрие реалната дълбочина на Колхина дупка и да се окаже, че тя е най-дълбоката пещера у нас. С денивелация от 387 метра Райчова дупка до 2017 година се счита за най-дълбоката пещера в България. Райчова дупка е разположена в резервата „Стенето“ в Националния парк Централен Балкан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com