Коя е най-старата жена в света?

11773
Коя е най-старата жена в света?
Снимка: Public Domain

Средната продължителност на живота в различните страни е различна и се обуславя от качеството на здравните грижи, стандарта на живот, разпространението на заболявания, ген и редица други фактори. Средната продължителност е различна и за различните периоди, но разликите обикновено не са толкова значителни, когато говорим за близки периоди. В България средната продължителност на живота е около 73 години. Най-висока средна продължителност има в Япония – 80+ години, а една от най-ниските е в Мозамбик – малко над 40 години.

Възможно ли е тогава хората да живеят повече от 100, дори повече от 110 или 120 години? Да, наблюдаваме подобна продължителност при някои индивиди, които наричаме столетници. В повечето случаи и страни продължителността на живота на жените е по-голяма от продължителността на  живота на мъжете. Този факт ни кара да се поинтересуваме коя е най-старата жена в света и как е съумяла да достигне тази внушителна възраст. Има ли тайни и загадки, рецепта за дълголетие, примери, от които да почерпим, нещо, което да научим от нея и начина ѝ на живот, за да живеем по-дълго?

Най-старата жена в света

9 общи неща при всички столетници

Докато тайната на вечната младост остава мистерия, може да се обобщят характеристиките на столетниците по света, които да ни подскажат ...

Доколкото в Япония средната продължителност на живота е най-висока, е някак очаквано най-старата жена в света да е именно японка. Тук очакванията ни се оправдаха. Японката Кане Танака е призната за най-старата жена в света, която все още е жива, като възрастта ѝ е записана като рекорд в Книгата на рекордите на Гинес. В началото на януари тази година Танака е навършила цели 119 години според данни на японската агенция Киодо.

Историята на най-старата жена в света

Родена през 1903 година, загубила син и съпруг по време на Втората световна война, Танака прекарва последните си 17 години в дом за възрастни хора, където празнува и своя 119-и рожден ден на 2 януари 2022 година, като с удоволствие си хапва от тортата.

Най-старата жена в света е работила като продавачка през целия си живот. Жаждата ѝ за живот е неописуема. Дори онкологичното заболяване, което ѝ откриват на преклонната възраст от 103 години, не съумява да срине желанието ѝ за живот. Тя се възстановява след операцията и продължава дните си активно и нормално за възрастта си.

7 храни, които столетниците най-често консумират

Всеки един от нас иска да живее до 100 години, запазвайки част от енергията и подвижността си. За съжаление не всеки успява да достигне...

Тайната на дълголетието на най-старата жена в света

Всъщност тайна няма. Кане Танака не е спазвала специален режим на хранене, преживяла е война и рак, не е живяла богато и в разкош, нямала е съпруг, който да ѝ помага, не се е лишавала от т.нар. вредни храни. Най-старата жена в света споделя, че често закусва сладичко, а от активностите най-обича настолните игри – тоест нито хранителен режим, нито отказ от захар и вредни хранителни вещества, нито двигателна активност не е отговорът на дълголетието ѝ. Единственото, което може би отличава най-старата жена в света от много други хора, е че не само става много рано сутрин, но и че обича да го прави.

Япония е известна с дами столетници. Други жени, достигнали възраст над 110 години, също японки, са Мисао Окава, Кото Окубо и други. А най-старият човек в света на всички времена, починал на възраст от цели 122 години, е Жан Луиз Калман.

*На снимката горе: Кене Танака през далечната 1923 г., когато е на 20 години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

353 балерини поставиха нов рекорд на Гинес (ВИДЕО)

Хитри начини за употреба на хартиените кърпи не само в кухнята

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо трябва да разпръснете лук в ъглите на стаята - ще се изненадате

Защо водата в аквариума става мътна?

Защо водата в аквариума става мътна?

Как се пише: обяснение или обеснение?

Каква е разликата между психолог и психотерапевт?

Какво трябва да пиете, когато ви болят бъбреците - обърнете внимание

Не казвайте на мъжа си: Тази маска за коса с бира върши чудеса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com