Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко градове в България носят имена на ханове?

22 юни 2024, 16:13 часа

Днес ще ви представим една изключително интересна класация. Тя се отнася само до имената на градове (без села), които носят имената на български ханове. Разберете колко такива града има в нашата страна и кои са те.

Колко градове носят имена на ханове

1.Град Кубрат

Кубрат е първият град, наречен на български хан. Разположен в област Разград, той има население от около 7000 души. Старото му име, Балбунар (меден кладенец), е свързано с легенда за алчен владетел, който не позволявал на хората да вземат вода от кладенеца в селището, ако не си платят. Това име се запазва дълго време и след Освобождението, като едва през 1934 година е променено по името на хан Кубрат. Градът попада в тази класация, защото е обявен за град през 1949 година.

2.Град Исперих

Исперих е български град, носещ името на хан Аспарух. Разположен е в област Разград и е второто по големина населено място след областния център. На това място се е намирал древният тракийски град Хелис, който е сред 10-те български обекта в списъка на ЮНЕСКО. По време на Османската империя, градът е бил известен като Кемаллар, като се смята, че името произлиза от първия заселник и неговия род. Съществуват и други хипотези за произхода на старото име, но те са трудно доказуеми.

През 1934 година населеното място е преименувано в чест на хан Аспарух. Исперих е вторият начин, по който се отбелязва името на създателя на Дунавска България. През 1960 година селището получава статут на град.

3.Град Тервел

Има и село с това име в област Шумен, но ще се спрем на самия град. Той се намира в област Добрич и има население малко под 7000 души. Старото име на града е Куртбунар, което в буквален превод означава "вълчи кладенец". Тази местност е населявана от дълбока древност, защото осигурява важна връзка между Дунав и Черно море. Сигурно е, че е била обитавана по времето на Първата и Втората българска държава, но няма данни какво е било името ѝ тогава. След Освобождението градът получава новото си име — Тервел, по името на сина на Аспарух. За съжаление, след неуспешните Балкански войни, Тервел става част от Румъния. Въпреки това, след Крайовската спогодба отново е включен в пределите на България и възвръща старото си име. Селището получава честта да бъде включен в тази класация с обявяването си за град през 1960 година.

4.Крумовград

Крумовград е поредният град, носещ името на български хан. Разположен в област Кърджали, близо до Момчилград, той има население от около 5000 души. Градът е с дълбоки корени от древността, за което свидетелства средновековната крепост, намираща се в близост до него. Старото име на града, познато от времето на Османската империя, е Кошукавак, което означава "надбягване с тополите". През 1934 година, в рамките на реформата за смяна на имената, градът е прекръстен на името на хан Крум. Любопитен факт е, че до 1944 година, Крумовград е бил най-малкият град в България.

5.Град Омуртаг

Омуртаг е последният град в България, който носи името на български хан. Разположен в област Търговище, градът има население от около 9000 души. Омуртаг играе важна роля в Първата българска държава, като защитава столиците Плиска и Преслав от нахлувания през Котленския и Върбишкия проход на Стара планина.

По време на Османската империя градът е бил известен под името Осман пазар и е бил населяван предимно от турци. Именно там са избухнали най-големите бунтове на турското население по време на Освободителната война. След Освобождението, в Омуртаг се заселват българи от Кюстендилско и Трънско. През 1934 година градът е преименуван на Омуртаг.

Христина Христова
Христина Христова Отговорен редактор
Новините днес