Колко литра кръв има човек – труден въпрос

20826
Колко литра кръв има човек – труден въпрос
Снимка: iStock

Знаете ли, че кръвта е тъкан? Една от най-важните в тялото ни. Този особен вид съединителна тъкан играе ключова роля за зараждането и съхраняването на живота, невъзможен без нея. Сред основните ѝ функции са доставяне на ценни хранителни вещества и кислород до другите тъкани и пренос на отпадни метаболитни продукти до местата за тяхното изхвърляне от тялото.

Важна е и транспортната функция на кръвта – преносът на биологично активни вещества като хормони, ензими, електролити и др., защитната ѝ функция, изразяваща се в обезвреждане на патогенни микроорганизми и техните токсини, както и терморегулаторната функция на кръвта. Недостигът на кръв поради загубата й, породена от нараняване, травма, вътрешно кървене или друго нежелано събитие, е животозастрашаващо състояние.

Колко литра може да изгуби човек, без да бъде застрашен животът му, е въпрос от ключово значение в това отношение. А колко литра кръв има човек по принцип? Труден въпрос, чиито отговор ще потърсим заедно.

Колко литра кръв има човек?

Ако очаквате отговор на този въпрос с цифра, ще ви разочароваме – един-единствен отговор колко литра кръв има човек не е известен, защото това е индивидуално и зависи от редица фактори. Обемът на кръвта зависи от общото количество течност, циркулираща в артериите, капилярите, вените и камерите на сърцето, а също зависи и от ръста, теглото и пола на конкретния индивид. Известни са следните факти:

  • Представителите на силния пол имат повече кръв в сравнение с дамите.
  • Дамите обикновено имат по-нисък кръвен обем от мъжете, но това се променя през 9-те месеца, когато в коремчето им расте бебе. Заедно с нарастващото тегло и течности в тялото на бременната нараства и количеството на циркулиращата кръв с внушителните около 50%.
  • Известно е средно колко кръв циркулира в тялото на възрастен човек – около 5 литра, но това количество варира от индивид до индивид.
  • Децата имат по-малък обем на кръвта поради по-ниското им тегло и височина, което прави кръвозагубата при най-малките особено опасна.
  • Обемът на кръвта е тясно свързан със съдържанието на натрий и хидратацията.

Ще се изненадате какъв е съставът на човешката кръв

Колко литра кръв има човек в тялото си – как да изчислите за всеки конкретно?

Отговорът, че има около 5 литра кръв в човешкото тяло и обясненията защо това количество е строго индивидуално не ви устройват? Може да изчислите приблизително точно, ако знаете теглото, височината и пола на човек. За да постигнем това ще използваме уравнението на Надлер, което е изградено върху работата на д-р Алън през 1962 г. Ето така изглежда уравнението при дамите и господата, макар да се съмняваме силно, че ще го използвате:

 Обем на кръвта, мъжки пол (0,3669 × H^3) + (0,03219 × W) + 0,6041

Обем на кръвта, женски пол (0,3561 × H^3) + (0,03308 × W) +0,1833

Колко литра кръв може да изгуби човек, без кръвозагубата да застраши живота му?

По-вероятно е да ви е нужно да знаете колко литра кръв може да изгуби човек, без да е ситуацията животозастрашаваща, отколкото да са ви нужни формулите за изчисление колко точно кръв има в тялото на даден човек. Овладяването на кръвозагубата е от решаващо значение за спасяването на живота на пострадалия, без да са от значение причините за кръвозагубата.

Според Световната здравна организация нараняванията и по-точно последващата кръвозагуба са отговорни за около 9% от глобалната смъртност – сериозен процент, който показва колко важно е да сме информирани за риска от животозастрашаващо състояние след кръвозагуба и колко колко литра кръв може да изгуби човек, без това да постави оцеляването му под въпрос.

Тъй като здрав възрастен има в тялото си около 5 литра кръв – между 4,5 до 5,5 литра или 70 до 90 ml/kg кръв, то загуба от половин литър – 10% не следва да бъде симптоматична и да предизвика сериозно неразположение, а загуба на 14-15% не следва да е животозастрашаваща и водеща до отклонения в жизнените показатели.

При загуба на кръв в количество между 15 и 30% от общия кръвен обем се класифицира като кръвоизлив от клас II и предизвиква симптоми у засегнатия като умора, бледа кожа, гадене, неразположение, слабост. Тахикардията или ускореният сърдечен ритъм е особено алармиращ симптом, показващ обема на кръвозагубата.

Тази отвара разрежда кръвта и укрепва кръвоносните съдове

Ако обемът на загубената кръв е между 30 и 40% от общия обем на кръвта в тялото, се наблюдават промени в психичното състояние, драстични отклонения в показателите на кръвното налягане, тъй като кръвта се насочва към сърцето и важните органи за сметка на крайниците чрез свиване на периферните кръвоносни съдове. Самото тяло се стреми да осигури кръв на жизнено важните органи, насочвайки я именно там, лишавайки от кръв крайниците.

Кръвозагуба от над 40% е животозастрашаваща, водеща до шок. При това състояние клетъчният аеробен метаболизъм се изключва, наблюдава се метаболитна ацидоза. Не могат да бъдат изключени развитието на органна недостатъчност и последвала кома, както и леталният изход. В подобна ситуация спирането на кръвозагубата е единственият начин да се овладее състоянието и да се избегне смъртта. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com