Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко време могат да издържат котките без храна и вода?

30 май 2022, 14:00 часа

Подобно на човешкото тяло, това на пухкавите мъркащи писанки също се състои предимно от вода. До 70% от тялото на малките ни приятели се състои от вода. Ето защо котките се нуждаят от ежедневен прием на течности, както и ние, за да поддържат доброто си здравословно състояние, да избегнат дехидратацията и свързаните с нея проблеми.

Много собственици на животни пропускат този факт и предлагат щедри количества храна на любимците си, забравяйки че чистата прясна вода следва също да бъде предложена с всяко хранене и дори по-често. Това важи особено за топлия сезон или по време на боледуване на котарачето, когато дехидратацията е по-често срещана.

Знаете ли количествата на необходимата храна и течности, които трябва да осигурите на котките на ден? Колко време могат да издържат котките без храна и вода? Ще се опитаме да ви дадем най-лесните за запомняне отговори на тези въпроси, за да се грижите оптимално добре за писанките си.

15 причини да живеем с котка вкъщи

Колко време могат да издържат котките без храна и вода?

Дивите котки или уличните котки поемат по-малко количество течности от питомните, защото се хранят с насекоми и гризачи, от които си набавят нужната храна. Домашната котка, хранена с гранули, има нужда от купа с прясна вода най-малко на всяко хранене, както и е редно да ѝ се осигури системен достъп до вода така, че животинчето да може да пие винаги, когато почувства жажда.

Дехидратацията е особено опасна за писаните, тъй като причинява заболяванията на пикочния мехур, образуване на камъни в бъбреците, запушванията на уретрата и други състояния, които са животозастрашаващи, така че въпросът е не просто колко време могат да издържат котките без храна и вода, а как да ги стимулираме да приемат повече течности. Хитър трик е прибавяне на мокра храна от консерва към ежедневното меню или даже добавяне на вода към самата храна, ако котката упорито избягва чистата вода. Реално без вода котките могат да оцелеят само 2-3 дни, докато без храна – двойно повече, ако котката е млада и не страда от хронични заболявания. Хронично болните котки могат да оцелеят без храна 3-4 дни, а за малките котенца, които не са навършили 6 месеца, дори 48-24 часа без храна могат да се окажат фатални. Осигуряването на вода е много по-важно от това на храна, а времето, което може да преживее една котка без храна, зависи от възрастта и здравословното ѝ състояние.

ТОВА прави котката ви агресивна, без да знаете

Как да разберете дали котката е дехидратирана?

Освен колко време могат да издържат котките без храна и вода важно е да знаете как да проверите хидратирана ли е котката и нахранена ли е тя. По отношение на храната може да давате препоръчителните дневни количества и да сте спокойни, че животното не гладува и не е застрашено от затлъстяване. На всяка котешка храна, която купувате, ще видите посочени дневните дози според килограмите на животното. Следвайте ги и нямате място за притеснение. По отношение на водата е по-сложно да прецените хидратирана ли е котката, ако ви липсват познания. С този простичък тест ще откриете достатъчно течности ли приема животното ви. Хванете кожата на гърба на котката с два пръста и леко я издърпайте нагоре. Пуснете я и следете дали веднага се връща обратно. Ако се връща бавно, то това красноречиво сочи, че животното е дехидратирано и се нуждае от увеличен прием на течности. Добавете мокра храна към менюто, за да се справите със ситуацията, а ако дехидратацията е следствие на заболяване или животното има и други симптоми, потърсете ветеринарна помощ, за да се погрижите за здравето на мъркащата топчица.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес