15 причини да живеем с котка вкъщи

33202
15 причини да живеем с котка вкъщи
Снимка: iStock/Guliver

Котките са най-популярният домашен любимец. Според Американската ветеринарна асоциация, около 25% от американците отглеждат котка в дома си. Те са не само любвеобилни, сладки, любопитни и лоялни, но и чудесен партньор за цял живот за вас и семейството ви. Ето 15 причини да отглеждате този домашен любимец вкъщи:

1. Лесно се отглеждат

Могат сами да се грижат за себе си. Достатъчно е да им осигурявате храна и тоалетна, която бързо се научават да използват. Не е необходимо да ги разхождате всеки ден. Спят през по-голямата част от денонощието.

2. Котките успокояват

След натоварен ден, изпълнен с работа, проблеми и стрес, всеки има нужда от естествен източник на антистрес. Котката не само намалява нивата на безпокойство, но и ви разсейва от неприятни мисли.  

3. Котките са независими

Имат нужда от лично пространство, както и стопанинът им. Идеални са за заети хора, които нямат време да им обръщат много внимание.

4. Сбогом на алергиите

Не става въпрос за вас. Но, ако имате деца или очаквате деца, малката котка в дома намалява риска от поява на алергии. Не само към животинска козина, но и към други видове общи алергии, като алергия към акари, амброзия, трева.

5. Предпазват от вредители

Не се заблуждавайте от пухкавия ви и сладък приятел, той е естествен хищник. Макар да е опитомена, котката не е загубила ловния си инстинкт и ще прогони мишките от дома ви.   

6. Котките помагат на децата да придобият социални умения

Котките носят много позитивни ефекти върху децата. Според Care.com да имаш котка учи децата на социални умения и им помага да се справят с травматични ситуации.

7. Идеални са за отглеждане в апартамент

Апартаментът е чудесно място за отглеждане на котки, защото са тихи, спокойни, не замърсяват и няма да будят съседите ви.  

8. Не ви обременяват финансово

В сравнение с кучетата, котките са по-икономични за отглеждане. Искат много по-малко храна, няколко играчки и по-редки посещения на фризьор.

9. Сами се къпят

Не е необходимо да отделяте много време за тоалета и банята им. Те сами се грижат за това, спестявайки ви пари и енергия.

10. Полезни са за здравето ви

Според специалисти котките съдействат за понижаване на кръвното ви налягане и намаляват риска от инфаркт. Прекрасно е да знаете, че вашият пухкав и сладък съквартирант е полезен и за здравето ви.

Няколко изумителни факта за котките, които не сте чували

Днес ви представяме една прекрасна статия на сп. "Обекти" за всички приятели на котките. Няколко интересни факта за тях, които сме сиг...

11. Ще спите по-добре

Ако котката е в спалнята или леглото, сънят ви ще е по-спокоен, дълбок и релаксиращ. Котката е най-безвредното успокоително, което може да ви се предпише.

12. Живеят дълго

Загубата на домашен любимец нанася дълбока травма на собственика. Котката живее средно около 15 години, което е доста успокояващ факт за вас.

13. Котешкото мъркане е полезно

Това ще ви изуми:Какво кара котките да кашлят

Котките са едни от най-харесваните домашни любимци. Много от семействата предпочитат да си осиновят малко котенце, за което да се грижа...

Научно доказано е, че мъркането на котките е полезно за психиката, действа релаксиращо, приспивно и успокояващо. Повдига настроението, кара ви да се усмихнете, дори когато сте изнервени или разстроени.

14. Действат терапевтично

Котките действат терапевтично не само по отношение на емоционален стрес и психическо натоварване, но и при симптоми на физическа болка. Неслучайно лягат на мястото, където ви боли, защото са изключително интуитивни същества.

15. Сладки са

И не на последно място – очарователни са! Всъщност, това е първото, което ви кара да си вземете котка у дома. Малката пухкава топка е първото нещо, което виждате, като се събудите, дарява ви с любов и ви кара по-често да се усмихвате.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com