Ковид, Корона и Локдаун - пандемията почна да кръщава децата

4000
Ковид, Корона и Локдаун - пандемията почна да кръщава децата
Снимка: iStock/Guliver

Отначало се появи момиченцето Корона Кумар, след него дойде Ковид Мари - коронавирусът безусловно си оставя следата. В Азия с всеки ден все повече родители наричат новороденото бебе с имена, свързани с Covid-19. Очевидно е, че те ще се сблъскат с дългосрочните последствия от своя избор, пише френското издание Le Figaro.

На 13 април Колин Табеса в Баколоде на Филипините родила момиченце. С 23-годишния баща Джон Тупас решили да изразят цялата си благодарност за безпроблемното раждане. "COVID-19 причини огромни страдания по цялата планета", казал Джон Тупас пред агенция AFP. В памет на този безпрецедентен период двамата родители пожелали тяхната дъщеря да носи "името Ковид-Мари, което да ни напомня, че COVID ни пощади".

Кои бяха предпочитаните имена за бебета през 2019 г.

Виктория и Александър са двете най-предпочитани имена за новородени през 2019 г., сочат данни на Националния статистически институт. Бе...

Няколко седмици по-рано същата мисъл възникнала в главите две млади майки в Югоизточна Индия. Такава идея им подсказал лекар от болницата, където те родили децата си. Едното момиченце сега се казва Корона Кумар, а другото е Корона Кумари. "Аз им казах, че това може да привлече вниманието на хората към тази болест и да отстранят предубежденията, които я окръжават – си спомня лекарят. – За мое голямо удивление те се съгласиха".

Аналогична мисъл се зародила у съпружеска двойка от работници-мигранти от Североизточна Индия, която се оказала на хиляди мили от своя дом в Раджастхан. Те решили да нарекат сина си Локдаун (lockdown – карантина, изолация). "Ние го нарекохме Локдаун в памет на всички проблеми, с които се сблъскахме в този труден период", разказал бащата пред медиите.

"Сега много родители вместо да разчитат на календара или на свои любими сериали, не се стесняват да изобретяват име за своето дете. Във Франция частта на така наречените "редки" имена – давани 6 или по-малко пъти в годината – от 2% през 1975 г. в наши дни са нараснали на 10%. Имената, носещи името на вируса, обаче могат да усложнят живота на човек", се казва в публикацията.

Във Франция е малко вероятно да се срещне момиче с име Корона или момче на име Ковид. От 1993 г. французите могат за новороденото дете да регистрират име, което пожелаят. В ситуацията обаче могат да се намесят служителите по гражданско състояние и да се обърнат към републикански прокурор, ако счетат, че името може да нанесе щета на интересите на детето.

Спират брифингите с ген. Мутафчийски, имало много критика

"Убеждението е, че българското общество е достатъчно информирано за всички особености около коронавиуса. И все по-често започват да се ...

"По такъв начин правосъдието може да наложи вето на имена, свързани с пандемията. Така беше направено по отношение на такива имена като Джихад (Jihad), като героят от комиксите Титоф (Titeuf) или Гризман Мбапе – сборно име в чест на световните футболни шампиони на Франция Антуан Гризман и Килиан Мбапе", обобщава Le Figaro.

Още: "47 са новите случаи на коронавирус в България"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се държим с мъж който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com