Красива като цветята: Какво цвете сте според месеца си на раждане?

40821
Красива като цветята: Какво цвете сте според месеца си на раждане?
Снимка: iStock

Mного древни култури са вярвали, че определени камъни, цветове и цветя имат специално значение и сила. Например всеки месец се свързва с определено цвете, което представлява качества, за които се смята, че отразяват личностните характеристики на човека, роден в същия месец. Ето какво цвете сте според месеца си на раждане: 

Януари - Карамфил и Кокиче

Карамфилът е известен с нежната си красота и фин аромат. Това цвете може да бъде в широка гама от цветове, включително розово, червено, бяло, жълто и дори лилаво. Венчелистчетата пленяват с уникална текстура, която допринася за очарованието им.

В древни времена се е смятало, че това цвете има лечебни свойства и се е използвало като лекарство за различни заболявания като треска или възпаление. То се свързва и с любовта и възхищението, така че е идеален подарък за любим човек.

От друга страна, кокичетата символизират надеждата и чистотата. Тези малки, елегантни цветя цъфтят в края на зимата, когато всичко останало изглежда скучно и безжизнено. Сладкият им аромат има нотки на мед или ванилия, които допринасят за привлекателността им. Появата на кокичето бележи края на суровата зима, отстъпвайки място на новото начало, което ги прави идеалната украса за сватби или кръщенета.

Февруари - Виолетка и Тлъстига

Виолетката е малко, деликатно цвете, което цъфти в нюанси на лилаво, синьо и бяло. Венчелистчетата му се разпространяват от центъра, създавайки "сложен дизайн". То расте ниско до земята със сърцевидни листа, което го прави идеално за градината. Виолетките са известни със сладкия си аромат, който може да варира от лек до силен в зависимост от сорта.

От друга страна, тлъстигата се предлага в различни форми и размери, но цветето обикновено цъфти на гроздове, вариращи от бледорозово до наситено червено и лилаво. Подобно на виолетката, тлъстигата има специфичен аромат, който варира от сладки флорални нотки до фини плодови нюанси. За човека, роден през февруари, виолетката представлява вярност и лоялност, а тлъстигата - млада любов или ново начало. Що се отнася до сезоните на цъфтеж, виолетките обикновено цъфтят от ранна пролет до края на лятото. Тлъстигата предпочита по-хладните климатични условия, например ранната пролет.

Март - Нарцис 

Нарцисите обикновено цъфтят през ранните пролетни месеци и са украсени с яркожълти венчелистчета и деликатен тръбест център. Нарцисът е известен с това, че символизира прераждането и новото начало. Що се отнася до миризмата, тя не е особено силна, въпреки че по-новите сортове имат сладък аромат. Въпреки това мнозина смятат, че той има фин, но сладък аромат, който може да бъде доста приятен, ако се приближите до него.

Що се отнася до времето на цъфтеж, нарцисите обикновено започват да се появяват в градините и полетата от средата на март до април, в зависимост от климатичната зона. Те виреят най-добре във влажни почвени условия с повече излагане на слънчева светлина.

Цветя, подходящи за създаване на романтична градина

Април - Сладък грах и Маргарита

Сладкият грах е известен с нежния си вид и сладка миризма. Тези цветя са романтични - с накъдрени венчелистчета в нюанси на розово, лилаво, бяло или червено. Растат на дълги стъбла, които могат да достигнат височина до пет метра, и цъфтят от края на пролетта до началото на лятото.

Маргаритките, от друга страна, имат по-прост вид с яркожълтия си център, заобиколен от бели венчелистчета. Въпреки това те също се предлагат в различни цветове, като розово или червено, в зависимост от вида. Белите най-често се свързват с невинността и чистотата, но те могат да символизират и ново начало и лоялност.

Сладкият грах олицетворява блаженото задоволство, а маргаритката означава чистотата и невинността на сърцето. Що се отнася до аромата, сладкият грах има красив медоподобен аромат с фини нотки на плодове, докато маргаритката обикновено няма никакъв аромат.

Май - Глог и Момина сълза

Глогът е малко дърво или храст, който дава нежни бели или розови цветове в края на пролетта. По отношение на символиката глогът представлява надежда и щастие, както и защита от зли духове, но също така излъчва оптимизъм и защита.

От друга страна, момина сълза е ароматно горско растение с камбановидни бели или розови цветове, които цъфтят в началото на пролетта. Това цвете символизира смирение, сладост и чистота. В историята то се е използвало за лечебни цели, например за лечение на сърдечни заболявания, но с него трябва да се борави внимателно, тъй като всички части са отровни при поглъщане. Спиращият дъха аромат на момина сълза олицетворява новото начало.

И двете цветя излъчват изключителни аромати, които могат да изпълнят всяка стая. Сладкият аромат на момина сълза съдържа нотка на мед, докато глогът излъчва цитрусова свежест, примесена с флорални тонове.

Юни - Роза и Зюмбюл

Тези две цветя притежават характеристики, които ги правят забележими. Розата е класическо цвете, което от векове се използва като символ на любовта, възхищението и красотата. То се среща в различни цветове, като червено, розово, жълто или бяло. Външният вид на розата варира в зависимост от вида. Някои рози имат големи венчелистчета, докато други са с по-малки. Те се предлагат в различни форми, като единични цветове или гроздове от пъпки. Едно нещо, което е общо за всички видове, е сладкият аромат, който може да варира от слаб до силен.

Зюмбюлите, от друга страна, са известни с деликатната си тръбовидна форма и ярките си цветове, вариращи от бледожълто до тъмнооранжево и розово. Сладкият им аромат привлича колибрита и пчели, които помагат за опрашването им, за да могат да произведат възможно най-много цветове.

За родените през юни тези две цветя имат специални значения, които отразяват чертите на характера им. Розите олицетворяват любовта и страстта, докато зюмбюлът означава сладост и вярност към членовете на семейството или близките.

Юли - Водна лилия и кокиче

Водните лилии са водни растения с големи, ярки цветове, които плуват на повърхността на спокойна вода. Те се предлагат в различни цветове, включително бяло, розово, жълто и червено, а някои сортове показват деликатни шарки на венчелистчетата. От друга страна, кокичето е високо и стройно растение с грозд от малки цветове, вариращи от синьо до лилаво и розово-червено.

Водната лилия символизира искреността на сърцето, докато кокичето олицетворява силната любов и привързаност, което го прави идеален подарък за сватби или годишнини. И двете цветя излъчват сладък аромат, въпреки това не съществува дефинитивен аромат, тъй като различните видове могат да произвеждат различни аромати.

Домашните цветя, която всяка жена трябва да има, защото ѝ носят щастие

Август - Гладиола и Мак

Цветето гладиола се характеризира с високо и тънко стъбло с няколко цвята, подредени в редици. То се предлага в различни цветове, включително розово, червено, жълто, оранжево, бяло и лилаво. Значението на гладиолата варира в зависимост от цвета, който носи. Например розовият цвят олицетворява любовта и влюбеността, докато белият - невинността. Обикновено цъфти от края на лятото до началото на есенните месеци, това издръжливо растение изисква слънчева светлина, за да оцелее.

От друга страна, макът може да се похвали с нежните си венчелистчета, които са в нюанси на яркочервено или оранжево с черен център, наподобяващ бутон. Символизирайки силата на въображението, спомняйки си за войната или смъртта, значението на мака може да варира в зависимост от местната култура. И двете цветя обикновено не излъчват силен аромат, въпреки че някои сортове могат да излъчват фин сладък аромат, който привлича пчели и пеперуди.

Септември - Декоративна слива и Астра

Декоративната слива има омагьосващ външен вид с тръбести венчелистчета, които са в нюанси на синьо, лилаво, розово, бяло и червено. Това цвете е известно с нежната си красота и символизира любовта, привързаността, смъртността, подмладяването и прераждането. Смята се, че то олицетворява и несподелената любов или дори спомени от миналото.

От друга страна, астрата е украсена с малки цветчета с дълги дръжки, които са в ярки цветове като розово, лавандулово или бяло. Обикновено цъфти от края на лятото до началото на есента, когато повечето други растения започват да увяхват. Астрите се свързват с мъдростта, вярата, търпението, късмета, смелостта и възхищението. Те имат лек аромат, подобен на чай от лайка, който е успокояващ.

Октомври - Невен

Цветовете на невена принадлежат към рода Tagetes, който включва около 56 вида растения, произхождащи от Америка. Тези ярки и жизнерадостни цветя са известни с яркия си цвят и уникалния си аромат, който варира в зависимост от вида. Цветето, което отговаря на месеца на раждането ви, обикновено цъфти в края на пролетта или началото на лятото, въпреки че някои сортове могат да цъфтят през цялата година.

То е известно с ярко оцветените си венчелистчета, вариращи от жълто, оранжево и червено до кестеняво. Листата на невена обикновено са тъмнозелени и леко окосмени. За хората, родени през октомври, невенът има специално значение, защото олицетворява любовта и страстта. В много култури по света тези цветя се свързват с празненства и радостни поводи, като сватби и фестивали.

Освен символичното си значение невенът има и няколко практически приложения. Острият му аромат отблъсква насекоми като комари и други вредители, които могат да навредят на реколтата. Екстракти от някои видове невен се използват в медицината заради противовъзпалителните им свойства.

Ноември - Хризантема

Хризантемите са красиви цветя, които цъфтят в разнообразни цветове - от бяло и жълто до червено и лилаво. Те имат уникален външен вид, с много малки венчелистчета, групирани в кръгла форма. За хората, родени през ноември, хризантемата има специално значение, което варира в зависимост от културата и контекста, но обикновено представлява оптимизъм, радост, дълголетие и щастие.

Що се отнася до аромата, хризантемите нямат прекалено силно ухание, а излъчват фин сладък аромат, на който можете да се насладите, когато се приближите до тях. Тези цветя обикновено цъфтят от края на лятото до есента, което ги прави идеални за есенни аранжировки. Някои сортове обаче, като корейската хризантема, могат да цъфтят дори през зимните месеци.

Декември - Имел

Имелът се характеризира с ясно изразени зелени листа и яркочервени плодове, които често се свързват с празничния сезон. Той изглежда празнично и сякаш излъчва радост, вероятно заради зимните празници, което го прави популярен декоративен избор по време на Коледа.

 

Имелът символизира сила и защита. Това може да се отдаде на характеристиките на растението, тъй като то успява да оцелее дори при безмилостните зимни условия. Той служи за напомняне на хората, родени през този месец - да не се предават и да не се отказват, когато настъпят несгоди. 

 

Въпреки че не е известен с аромата си, имелът има малки бели цветове, които цъфтят между май и юни, преди да се превърнат в яркочервени плодове. Тези плодове са не само визуално зашеметяващи, но и служат за храна на птиците през зимата, когато няма други източници на храна. Като цяло имелът представлява устойчивост и надежда, като изпраща на родените през декември послание да издържат на предизвикателствата и да запазят положителната си нагласа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дълбоки като океан: Тези носят интелектуални и емоционална мощ

Май месец носи изобилие на тези 4 зодии

30 утвърждения за привличане на мъж в живота ви

4 хитри трика да излезете от токсични отношения

Топ 5 зодии, които са страстни любовници

Яжте и отслабвайте: Идеалните закуски, с които да задвижите метаболизма си

Как да боядисаме яйца без химикали - лесен начин, с който ще изненадате гостите за Великден

Как да се справим с подпухналите очи всяка сутрин?

Понеделник след Великден - как се нарича този ден

Как се пише: посрещна или посрешна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com