Къде се намира град Малък Самоков и защо се нарича така?

6247
Къде се намира град Малък Самоков и защо се нарича така?
Снимка: iStock/Guliver

Много българи погрешно считат, че град Малък Самоков е разположен някъде близо до познатия ни Самоков. Мнозина са и тези, които изобщо не подозират за съществуването на това градче, разположено близо до границата ни в пределите на друга държава – Турция. Малък Самоков е град в южната ни съседка, разположен на 300 метра надморска височина в регион Мармара, вилает Лозенград. Пред името Самоков е прибавено „Малък“ именно за да не се бърка с българския град, носещ същото име, разположен в област София, Югозападна България.

Произход и значение на името на Малък Самоков

Етимологията на името на малкото турско градче с население около 3400 души е свързана с думите „сам“ и „кова“. Тези две думи са дали името на града, поради факта, че в Самоков е имало предприятие за изчукване на добито желязо на пръти. Добивът на желязо е бил основен източник на доходи за самоковци, откъдето произхожда и името на града. На други езици името е звучало така: на турски: Demirköy, Демиркьой; на гръцки: Σαμάκοβο.

Столицата на Турция е преместена от Истанбул в Анкара

Макар да е малък град със скромен брой население, градът е общински и административен център на околия Малък Самоков. Разстоянието от Одрин до Малък Самоков е само около 100 км. по права линия и около 150 км. с автомобил, което е сравнително късо разстояние, като се има предвид голямата по площ територия на южната ни съседка Турция. Градът е близко и до българската граница, и до Черно море и е разположен в Странджа планина на 300 метра надморска височина.

Кратка съвременна история на град Малък Самоков

В 19 век градът е бил малко българско градче, чиито жители се изхранвали благодарение на железодобивна индустрия, за което свидетелстват и имената на града – Самоков и Демиркьой – желязно село. В края на 19 век, повлиян от елинизма, Малък Самоков добива гръцки облик. Населението е било също предимно гръцко и българско с превес на гръцкото. Гърците се изселват обаче от Малък Самоков в Гърция през 20-те години на 20 век.

Колко българи живеят в Турция?

Днес градът е известен не само като общински център, но и със забележителностите си, сред които се отличават особено ярко и привличат туристи тракийските долмени в околностите му и пещерата Дупница.

Инфраструктурата е в добро състояние, а градчето прилича на българските градове от селски тип по своите малки постройки и къщи и липсата на високи жилищни сгради.

Географските координати на Малък Самоков са: ширина: 41.823, дължина: 27.7623, площта на градчето е 87.676 дка, 876,76 км².

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Много силна молитва за 24 май

Стихотворение за 24 май

Любовен съвет за всяка зодия за 24 май 2024

Таро хороскоп за 24 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 май /валутен калкулатор/

Знаци от Вселена, че скоро ще се случи чудо в живота ви

Край на самотата: 5 кристални камъка, с които ще намерите сродната си душа

4 съдбовни знака, че трябва да бъдете заедно

3 груби грешки при първа помощ на вашия домашен любимец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Много силна молитва за 24 май
Много силна молитва за 24 май

Свети равноапостолни Кириле и Методие, уверени във вашето всемогъщо застъпничество за единоверните и еднокръвни братя и сестри, ние прекланяме...