Къде се намира най-дълбоката точка на Черно море?

58047
Къде се намира най-дълбоката точка на Черно море?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Първите писмени документи за съществуването на Черно море датират от V век пр. Хр. Името му е променяно многократно, но винаги е било близко по смисъл и звучене на настоящето. Наричали го също „тъмно море“ и „Понт Аксински“, което ще рече негостоприемно море. Учените все ще спорят за произхода на името, като съществуват различни теории – от тази, че гърците го определили като негостоприемно, до теорията, че турците, изгубили много хора в дълбоките му води, му дават името кара или в превод на български език черно именно заради загубата на човешки животи. И докато учените спорят за произхода на името, то други факти за Черно море са напълно известни като най-дълбоката точка на Черно море.

Коя е най-дълбоката точка на Черно море?

Релефът на дъното е хетерогенен, а най-дълбоката точка на Черно море е 2212 м. Разположена е южно от Кримския полуостров. Любопитен факт е, че точно толкова е висок връх Алиботуш в планината Славянка, но това е просто съвпадение и по никакъв начин не е свързано с най-дълбоката точка в Черно море. Средната дълбочина на Черно море е 1253 метра, но на практика е неизползваема, тъй като под 200 метра живот във водите на Черно море, които са безкислородни, няма, а на дълбочина под 120-150 метра оцеляват  само някои видове анаеробни бактерии. Причината за липсата на кислород е във високата концентрация на сероводород, непозволяваща проникване на кислород и съществуването на живи организми. Така при потънал кораб той заедно с предметите в него и моряците се съхраняват цели и предпазени от гниене.  С помощта на подводни роботи са открити през последните години на дъното на Черно море десетки кораби от Римската, Византийската и Османската империя. Някои от тях са потънали около 400 г. пр.н.е. Зловещо, нали? Именно този факт ражда легендата, че на дъното на Черно море живее Смъртта. Друга легенда пък сочи Черно море като мястото, на което е достигнал ковчегът на Ной и откъдето е започнал новия живот на света.

Какво ще ви се случи, ако видите делфин в Черно море?

Други любопитни факти за Черно море

Интересувате ли се от други любопитни факти освен коя е най-дълбоката точка на Черно море? Събрахме ги за вас.

1. Черно море е най-изолираното море от Световния океан. Затворено море, то е свързано е със Средиземно море чрез Босфора, Мраморно море и Дарданелите, а с Азовско море – чрез Керченския проток.

2.  През Черно море в миналото е минавал пътят на коприната.

3.  Тъй като в Черно море се вливат редица реки, солеността на водите му е много по-ниска (около два пъти) от тази на морската вода в Средиземно море и в Световния океан.

4.  Приливите и отливите в Черно море са незначителни и това се дължи на малките му размери. Като говорим за малки размери обаче следва да имаме предвид, че Черно море е няколко пъти по-голямо от България.

Защо Черно море се казва така?

5.  Според  проф. Петко Димитров и американски учени, Черно море преди около 7500 години е било безотточно сладководно езеро. Повишаването на водите на океаните през последния ледников период довело до нахлуване в това езеро на солена вода от Средиземно море. Хипотезата е подкрепена от наличието на дъното на Черно море на подводна река, открита през 2010 г., която се е образувала преди около 6000 години. Промяната на солеността на водата – от сладка на солена – довело до измирането на много видове, обитаващи Черно море, а разлагането им на дъното му обяснява високите нива на сероводород в морето, което го прави безкислородно. Други източници сочат като причина за безкислородните води процесите на анаеробното разлагане на органичното вещество от сулфатредуциращите бактерии, а трети – разломите и калните вулкани на дъното.

6. Тъй като е затворено море с малък водообмен със Световния океан, популацията на медузи в Черно море се увеличава безконтролно, а тази на миди и ракообразни, които представляват храна и за медузите, е застрашаващо намаляла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com