Защо Черно море се казва така?

12919
Защо Черно море се казва така?
Снимка: Kiroe / Pixabay

Имената на моретата съвсем не са случайни. Ако сте чували, че името идва от цвета им, защото Червено море например е богато на водорасли в червен цвят, които илюзорно придават на водите му червеникав оттенък, то сте получили грешна информация. Реално името на Червено море няма нищо общо с цвета на водораслите в него.

За да почерпите реална информация защо Червено море се казва червено и защо Черно море се казва така, следва да опознаете концепцията, схващанията на гърците, дали имената им, както и да се запознаете с древната концепция за цветово обозначение.

Нова теория за живота на Земята такъв, какъвто го познаваме

Забележителното избухване на морското биоразнообразие преди 471 милиона години не е предизвикано от метеоритния порой, залял Земята. До...

Защо гърците са дали тези имена на моретата?

Гърците наричали реките и моретата, намиращи се на юг от тях, червени, използвайки именно древна концепция за цветово обозначение. Червено море е разположено на юг от обозначаващия го, поради което е наречено Червено – заради местоположението му. Същата тайна се крие и в именуването на Черно море. Защо Черно море се казва така според гърците? Реално те не са го нарекли Черно, а са му дали името Евксинос Понтос, което обаче в превод от ирански буквално означава море с черен цвят, тоест  Черно море. Но това нямало общо с цвета на водата му, както е и при Червено море, а с географското му разположение. Черно море е на север от обозначаващите го, а гърците наричали морета и реки, разположени северно от тях черни. Разположението на Черно море – на север от обозначаващия – дава отговор на въпроса защо Черно море се казва така.

Какво означават другите цветове в обозначаването?

Както разбрахме, червеният цвят сочи юг. Любопитно ли ви е да разберете не само защо Черно море се казва така, но и каква е причината за останалите имена на моретата? Те също идват от посоките и са тясно свързани с тях. Според древната концепция за цветово обозначение жълтият цвят показва централно разположение, което обяснява откъде идва името на Жълто море, а бялото като цвят сочи запад. Тук следва да отбележим, че името на Бяло море прави изключение и не следва правилото за именуване според посоката, а се предполага, че е наречено така, тъй като било по-спокойно за търговците от региона.

Гърбат кит прави челна стойка (ВИДЕО)

Гърбатите китове се явяват изключително подвижни животни. Видео, заснето от дрон, показва вертикалното гмурване и стърчащата отгоре опа...

Какви други версии за името на Черно море съществуват?

Освен схващането за произход на името според географското разположение на морето битува и друга теория, според която Черно море е кръстено по този начин от туристи, заради многото удавници във водите му. Те го кръщават Кара, което в превод означава именно черно. Друго обяснение за произхода на името сочи, че Черно море е безкислородно на дълбочина повече от 200 метра, което пречи на разлагането на труповете на удавници, попаднали там, а и не позволява да съществува живот на тази дълбочина във водите му. Местни легенди разказвали, че там живее Смъртта. И защото смъртта се свързва с черния цвят, нарекли го Черно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com