Къде в България има бял трюфел?

101807
Къде в България има бял трюфел?
Снимка: iStock

Белият трюфел е истинско богатство. С цената си до 8000 лв. на килограм, която го прави една от най-скъпите храни, с великолепните вкусови качества, аромат и ползата си за здравето, не е чудно, че много хора се питат къде в България има бял трюфел, за да си откъснат от чудната гъба.

Защо е полезен трюфелът?

Защо са скъпи трюфелите?

Може би сте чували за тази невероятна гъба, наречена трюфел. През Средновековието трюфелите са били използвани от селяните за овкусяван...

Наричат трюфела диамант в кухнята, деликатес на трапезата и природен лечител и това съвсем не е случайно. Гъбата е не само вкусна, но и доказано полезна за здравето. Консумацията ѝ води до укрепване на тялото и имунната система, както и до обновяване на всички клетки, тъкани и органи в него. Белият трюфел е богат на витамини, минерали и антиоксиданти.

Кой е най-ценният и рядък трюфел?

Най-скъп, качествен и ценен е белият трюфел, който е и много рядък. Фактът, че се среща в България вероятно ви кара да си задавате въпроса къде в България има бял трюфел, за да наберете от него. Откриването на трюфел не е толкова лесна задача, колкото откриването и брането на други гъби. За целта се използват специално обучени кучета, които надушват трюфела.

Къде в България има бял трюфел?

Белият трюфел е рядък. Може да бъде открит в Италия и Франция, но се среща и в България. Ако се чудите къде в България има бял трюфел, отговорът е – най-често в равнини под тополи и борове. Това са най-често срещаните местообитания на белия трюфел в страната ни. Може да го откриете и в брезови горички, трепетлика, леска, в горски плантации с млади иглолистни дървета.

Близо 80 000 лева на година се вадят от трюфелите у нас

Трюфелът е храната на боговете, казват някои кулинарни специалисти. За други е мистичен вкус, който няма заместител. За трети този вид ...

Имайте предвид, че е заровен под земята – на около 10 см -  и няма как да го видите случайно, без да знаете къде да търсите и за какви белези да гледате. Бял трюфел е откриван в Смолянско, близо до река Арда. Там например мъж от село Смилян е открил бял трюфел с рекордни размери – почти 700 гр., което го прави един от най-големите бели трюфели, откривани в България.

Подобна находка е истинска ценност, поради високата цена за килограм бял трюфел, която може да стигне в зависимост от сезона и вида до цели 2 до 8000 лв. Съществуват и бели трюфели, от които може да забогатеете за ден. Тубер Магнатум е именно такъв трюфел. Големи екземпляри от вида са продавани за над 100 евро на търгове.

Черният трюфел, за разлика от белия, държи доста по-ниска цена – под или около 100 евро за килограм, тъй като не е толкова рядък, а изкупуването му е честа практика. Точно поради огромната разлика в цената най-честият въпрос у нас е не къде да наберем просто трюфели, а къде в България има бял трюфел.

 Друг въпрос, засягащ търсачите на трюфел, е не само къде в България има бял трюфел, но кога да го търсят. Сезонът за белия трюфел е добър, ако лятото е влажно, започва в края на август и началото на септември. Голямото количество валежи през лятото увеличава добива и прави откриването на бял трюфел по-лесно. Съответно сухото лято не е благоприятно за развитието на белия трюфел.

Конкретни места за бране на бял трюфел не могат да бъдат посочени, тъй като, както разбрахте, белият трюфел е рядък и скъп и всеки гъбар, попаднал на място, на което може да придобие това природно богатство, го пази като съкровена тайна. Така че не се подвеждайте по посочени конкретни места, а спазвайте общите насоки къде в България има бял трюфел  и работете съвместно с куче, което ще ви помогне в откриването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Молитва преди изповед
Молитва преди изповед

Наближава краят на Великденските пости, а те задължително трябва да завършат с изповед за вярващите, които са ги спазвали.  Молитва преди...