Лакомията убива повече хора от истинските оръжия

3298
Лакомията убива повече хора от истинските оръжия
Снимка: iStock

Днес обществото е разделено на две противоположни категории. Някои са гастрономи. Това са всички онези, на които им е писнало от храна, алкохол, удоволствия, но страдат от наднормено тегло с всички произтичащи от това заболявания. Сред болестите в резултат на затлъстяване са хипертония, диабет, метаболитни нарушения, заболявания на ставите и гръбначния стълб и пр. Такива хора се измъчват от мисълта как да отслабват и как да се пречистят.

Преди 20 години възниква науката диетология. Тя теоретично обосновава балансираната диета, тоест съответствието на притока на хранителни вещества към тяхната консумация. Човешкият метаболизъм се определя от нивото на концентрация на аминокиселини, монозахариди, мастни киселини, витамини, вода и минерали. Като се вземат предвид тези нужди са създадени дажби за всички групи от населението. Това теоретично е оправдано като адекватно хранене. То осигурява поддържане на баланс между приема и разхода на енергия; баланс на здравословните хранителни съставки; целесъобразност в спазването на диетата - редовност и разпределение на храната през деня в зависимост от възрастта и физическата активност, превантивна насоченост, т.е. ограничаване на "вредните" продукти или отхвърлянето им.

От средата на ХХ век вълна от индустриално хранене залива развитите страни. Храната се произвежда от технически и химически обработени продукти, лишени от естествените им качества – фибри, витамини, наситени киселини. Продължителната употреба на такива продукти води до "адаптационни" заболявания (затлъстяване, хипертония, диабет, рак). Такива продукти не доставят удоволствието от ситост, което води до необходимостта от непрекъснато „тъпчене“ и „дъвчене“.

Стремежът за преодоляване на последствията от бързото хранене, характерни за съвременното общество, доведе до търсенето на нетрадиционно или алтернативно хранене.

Разделното хранене, концепцията за основния хранителен фактор, вегетарианството, концепцията за храненето на предците, йогинското хранене, аюрведичното хранене, всички те са в един дълъг списък от хобита (прищявка, каприз, увлечение). Най-упоритите в търсене на съвършенство дават предпочитание на един от избраните методи. И така, като се има предвид, че повечето от тях нарушават традицията, не се вписват в общоприетото забавление и радост от празника, те се изтриват с времето, като всяко хоби.

В началото на XXI век възниква концепцията - система за съзнателно хранене, рационално хранене със здравословна храна, индивидуално хранене. Храненето, формирано по време на семейния кръг осигурява удоволствието от ситост и не причинява дискомфорт и проблеми.

Ето някои принципи на такова хранене:

Китай ще глобява за популяризиране на лакомията

Властите в Китай ще глобяват за пропаганда на лакомията и разточителното използване на хранителни продукти, ще възпитава у населението ...

1. Научете се редовно да пиете пречистена (изворна, минерална или трапезна), по 2-3 литра на ден. Ревитализирайте я с резен плод, зеленчук или стрък от лечебно растение, като правите настойка за 2-3 часа.

2. Яжте храна само, когато почувствате глад. Опитайте се да задоволите фалшивото чувство за глад с чаша вода или вдишване аромата на ябълка, портокал, мента, етерично масло.

3. Избягвайте да ядете при умора, неразположение, треска, болка, стрес, гняв и пр. Заменете такъв тип нездравословно хранене с чаша вода, чай, плодов или зеленчуков сок.

4. Опитайте се да не пиете вода по време на хранене, но не си отказвайте от удоволствието да пиете студена вода с лед или сок, след обилно хранене.

5. Не яжте твърде студена или прекалено гореща храна.

Учените разкриха причината за лакомията

Немски учени от Института за изследване на метаболизма „Макс Планк“ обясниха причината за лакомията. Резултатите от изследв...

6. Не се увличайте по пушени меса, тлъсти или пушени месни храни, богати месни бульони. Разбира се, не се отказвайте от удоволствието да изпиете чаша кафе, какао, зелен чай, шоколад.

7. Дайте предпочитание на зърнените храни, зърнени супи, жълт кафяв ориз, жълта нерафинирана захар, мед, сушени плодове.

8. Оранжево-зелената зеленчукова програма (150 г портокалови плодове и зеленчуци и 250 г зелени) на ден е източник за попълване нуждата от витамини и минерали.

9. От месните продукти дайте предпочитание на бяло пилешко, заешко, телешко месо. Желе, мляко и кисело млечни продукти също са полезни.

Яжте само здравословна храна и бъдете здрави!!!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Как се пише: заместник министър-председател или заместник-министър-председател?

Това са най-мразените зодии

Колко километра летят щъркелите, за да стигнат до България?

Мравките ще изчезнат завинаги - просто направете това

Лунен календар за април 2024: В кои дни НЕ трябва да харчите пари

Лалетата ще издържат 2 пъти по-дълго, ако сложите това във вазата

Най-добрият ден за миене на прозорци - ще привлечете късмет и пари

Учените правят важно откритие: Дълголетниците са от тази кръвна група

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com