Лекар: Ето как да използваме по-голяма част от мозъка си

2016
Лекар: Ето как да използваме по-голяма част от мозъка си
Снимка: iStock

Широко разпространено е мнението, че ние използваме само 10 до 20% от нашия мозък. И разбира се, много от нас със сигурност се чудят – може ли човек да използва мозъка си на 100%?

Възможно ли е да използваме мозъка на 100%?

Тази теория е много разпространена. Смята се, че човек с развит вторичен мозък може да има всякакви свръхестествени способности.

Има мит, че използваме мозъка си с 10%. Не е напълно известно как се е появила тази теория. Има версия, че Алберт Айнщайн е говорил за това, но няма потвърждение. Авторството включва и разказа на философа и психолога Уилям Джеймс, който в статията си от 1906 г. „Енергията на човека“ казва, че „използваме само малка част от нашите физически и умствени ресурси“.

Възможно е също така откритието да се случи в резултат на неврологични изследвания в края на 19 век. Тези изследвания са неврони, т.е. мозъчните клетки, които с помощта на обемни импулси предават цялата съвкупност и популацията, генерирана от нас, съставляват незначително количество от общата маса на мозъка. Заболялата част от пространството е изпълнена с глия (невроглия) - набор от помощни клетки, които служат за поддържане и хранене на нервните клетки.

За първи път учени записаха активността на умиращия мозък

Защо изучаването на теория е само мит?

С развитието на нашия вид, ако не използвахме целия си мозък, той щеше да се свие. Реалността обаче е, че обемът му се е увеличил. От гледна точка на еволюцията, това би било като неизползван орган, както се случва с апендикса. Например, апендиксът служи за смилане на храната, освобождавайки голямо количество целулоза. Въпреки това, когато хората започнат да ядат други храни, апендиксът започнал да намалява по размер.

Мозъкът е най-енергоемкият орган в нашето тяло. Заема 20% от цялата енергия в тялото ни. Ако използвахме само 10% от мозъка си, тогава нямаше да има смисъл да използваме толкова много енергия.

Реалността не е това, което изглежда: как и защо мозъкът създава илюзии?

Методите за невроизобразяване се срещат, но не се появяват, но всички ние сме части от нашия мозък. Освен това функциите на всеки от тях са добре известни, но, разбира се, има още много открития, които трябва да бъдат направени. В зависимост от сложността на работата, която извършваме, се използват повече или по-малко ресурси. Дори по време на сън ние използваме по-голямата част от мозъка. Любопитно е, че можем да използваме повече части от мозъка по време на сън, отколкото когато сме будни.

Въпреки това вярата в мита, че съвременният човек използва само 10% от мозъка, се е настанила здраво в съзнанието ни.

Искате ли да увеличите потенциала на мозъка си?

Подобрете запаметяването, вниманието и други основни когнитивни способности с персонализираното когнитивно обучение. Редовната тренировка с продължителност от 15-20 минути на ден ще бъде добър помощник за подобряване на цялостното когнитивно здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com