Лекар: Защо сивата коса може да се появи още в млада възраст?

8023
Лекар: Защо сивата коса може да се появи още в млада възраст?
Снимка: iStock

Посивяването на косата по принцип е неизбежен процес. Някои хора не се опитват да се борят с него, докато други много трудно приемат загубата на меланин от косата си и търсят начини да се преборят с този комплекс. Какви са причините за посивяването на косата? Може ли да е свързано със заболяване? И накрая, как може да се преодолее?

Причини за посивяване на косата

Косата посивява в резултат на изчерпване на меланина от косъма. Това се дължи на постепенната загуба на функцията на меланоцитите (намалено производство на пигмент) и нарушаване на преноса на пигмент към косъма. В днешно време се смята, че сивата коса се появява вследствие на действието на глутатион пероксидазата, която превръща водородния пероксид във вода. С напредването на възрастта това се случва по-бавно и следователно концентрацията на водороден пероксид се увеличава.

Посивяването на косата в млада възраст (дори преди 30-годишна възраст) може да има причини, които не са само генетични. Доказано е, че хроничният стрес, нередовният сън, липсата на физическа активност, изтощението, неправилното хранене и прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи са причина за преждевременното посивяване на косата.

Вече не е на мода: 5 прически, от които е по-добре да се откажете

Посивяване на косата и болести

Намалената активност на меланоцитите може да възникне като усложнение на анемия, хипертиреоидизъм, депресия и диабет. Дефицитът на витамини от група В също е причина за посивяване. 
Появата на посивяване в млада възраст може да е показателна за болестта на Вернер, която накратко представлява преждевременно стареене.

Сива коса - домашни средства за защита

Съществуват няколко изпитани домашни средства за борба с посивяването. Много разпространена препоръка е да се направи настойка от градински чай и да се използва за изплакване. Градинският чай трябва да се свари в малко количество вода за около 10 минути и след това да се излее върху измитата коса поне три дни в седмицата. 

Настойката не трябва да е вряща, за да не изгори скалпа, затова е препоръчително да изчакате няколко минути, преди да я приложите. 

Понякога черният чай се използва като заместител на настойката от градински чай. Някои хора препоръчват изплакване с картофи - използване на вода от врящи картофи, с която се облива косата (два пъти седмично). Тази процедура има за цел да намали омазняването и да потъмни цвета на косата. Маслата - сусамово и орехово - също са полезни при лечението на сива коса.

Косата ви посивява? Ето какво казва това за вашето здраве

Алтернатива на горните методи е боядисването на косата, което има незабавен ефект. Като алтернатива можете да използвате шампоан против посивяване или да прилагате "омазняващи средства". "Обезмаслителите" трябва да придадат на косата естествен блясък и цвят. 

За да се възстанови естественият цвят на косата, продуктът трябва да се прилага два пъти дневно в продължение на около 3-4 седмици. След това трябва да се използва веднъж седмично, за да се поддържа желаният ефект. 

Прилагането на боя за коса не лекува причината, а само прикрива посивяването. Ако то не е резултат от заболяване, тогава боята за коса може да е най-доброто решение на проблема със сивата коса.

Може ли сивата коса да се изскубне?

Някои хора все още вярват, че на мястото на един изскубнат сив косъм могат да израснат цели няколко нови. Това не е вярно. Това, което трябва да знаете, е, че чрез изскубване на косата процесът на посивяване не може да бъде спрян.

Сива коса при детето - откъде се появява?

Сивата коса при детето е повод за безпокойство. Те могат да показват болест на Грейвс-Базедов, при която в организма се произвеждат автоантитела срещу TSH рецепторите в щитовидната жлеза. Това води до свръхпроизводство на хормони на щитовидната жлеза, което се свързва с ускорен сърдечен ритъм, засилен метаболизъм, раздразнителност и изпотяване. 

Ако забележите горните симптоми при детето си, трябва бързо да се консултирате с Вашия лекар. За да се постави диагноза, е необходимо да се изследват нивата на TSH, T3 и T4, които отразяват дали щитовидната жлеза функционира правилно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com