Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лесни начини да се отървете от оси и стършели в къщата и в имота

21 юни 2024, 15:33 часа

Оси, стършели и други жилещи насекоми играят важна роля в градинската екосистема, унищожават много градински вредители. Наличието им обаче може да бъде опасно за хората, особено за алергичните. Ето как ефективно да се отървете от оси и стършели както в къщата, така и в имота, като използвате доказани методи.

Как да се отървете от осите в къщата?

Търсете и унищожете гнездото

Ако в къщата постоянно се появяват оси, вероятно наблизо има гнездо. Най-надеждният начин да се отървете от осите завинаги е да намерите и унищожите гнездото на осите. Най-често кошерите се намират зад стени, под балкони и первази, в климатици, килери и мазета.

Как да премахнем гнездо на оси

Как да намерите гнездо:

Проследете полета на осите, за да определите местоположението на гнездото им. Когато се открие гнездо, то трябва да бъде унищожено с инсектицид. Въпреки това, не трябва да се опитвате да направите това сами, тъй като насекомите могат да атакуват. По-добре е да се свържете със служба за борба с вредителите.

Борба с отделни насекоми

Ако гнездото не може да бъде намерено, с единичните оси може да се справите по следните начини:

·       Инсектицидни спрейове: Те са ефективни за бързото убиване на оси.

·       Лепкави капани: Тези устройства привличат и улавят насекоми.

·       Запечатване на пукнатини: Запечатайте пукнатини и течове в стените с шпакловка или пяна за пръскане, за да предотвратите навлизането на оси в дома ви.

Как да се отървем от гнездо на оси или стършели (ВИДЕО)

Как да се отървете от осите в градината с помощта на домашна примамка

Можете да се отървете от осите в градината с помощта на примамки, съдържащи сладка течност. За това ще ви трябват пластмасови бутилки:

·       Срежете бутилката на две.

·       Поставете горната половина в долната половина, с врата надолу.

·       Напълнете съда с вода с разтворена захар, мед или подсладен алкохол.

Осите доброволно се качват в такива капани и се удавят.

Как да прогоним осите с неприятни миризми?

Осите и стършелите не харесват някои силни миризми. Напръскайте местата, където често се появяват насекоми, със следните вещества:

·       Етерични масла

·       Оцет

·       Разтворител

·       Смес от вода и препарат за миене на съдове в съотношение 3:1

Освен това осите се отблъскват от миризмата на бензин и керосин. Въпреки това трябва да се внимава при използването на тези вещества заради тяхната висока опасност от пожар.

Как да опушим оси и стършели?

За да опушите оси и стършели от малки нежилищни помещения, можете да използвате серни бомби. Димът от такива бомби отблъсква не само оси и стършели, но и други насекоми, както и гризачи и гъбички.

Ако земните оси са се заселили в района, можете да запалите огън близо до дупката им и да хвърлите парчета гума или пластмаса в нея. Димът от горящия материал ще отблъсне осите и ще ги принуди да напуснат района.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес