Как да се отървем от гнездо на оси или стършели (ВИДЕО)

68470
Как да се отървем от гнездо на оси или стършели (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay.com

С идване на топлото и горещо време някои неприятни насекоми, като осите и стършелите, се завръщат във вашия двор. Не бива да подценяваме тези неканени гости, защото само едно ужилване може да причини сериозни здравословни проблеми на човек. Така че поддържането на откритите ви пространства без жилещи насекоми през лятото е приоритет.

Ето някои съвети за това как да изчистите двора си от оси и стършели.

Каква е разликата между оса и стършел?

Как да се справим с топлинния удар, ако сме сами у дома

Слънчевите лъчи не са никак безобидни. Колкото по-скоро го осъзнаем това, толкова по-адекватно можем да реагираме, ако ни настигне топл...

Макар че много си приличат, те се различават по няколко основни неща. Първият е размерът: осите са по-малки, докато стършелите са по-големи (с дължина до 4-5 см). За разлика от пчелите, които са важни опрашители, осите и стършелите са месоядни; те се хранят с по-малки насекоми като листни въшки и домашни мухи (така че те са полезни по свой начин). Осите обичат сладките напитки и плодове и могат да кръжат над вашия пикник, надявайки се да се докопат до нещо.

Въпреки че е възможно да се отървете от осите и стършелите сами, не забравяйте, че те могат да бъдат изключително опасни, особено ако са в голям брой, така че ако се притеснявате, най-добре е да се обадите на професионалист за помощ.

Разбира се, ако сте алергични към ужилване от оси или пчели, трябва да вземете предпазни мерки и да потърсите външна помощ. Ако се чувствате уверени, че се справяте със ситуацията си, прочетете нашите съвети.

Как да се отървете от осите?

Първо: Не ги удряйте! Ако започнете да удряте по кошера или по определена оса нейните близки ще ви възприемат като заплаха, нещо, което не искате да се случи.

Първата ви задача е да индетифицирате къде се намира гнездото, от което трябва да се отървете. Трябва да оцените размера на гнездото. Ако е малко (с по-малко от 10 клетки) можете да се облечете добре (дълги ръкави, панталони, прибрани в чорапите, мрежа за глава, ръкавици) и да съборите гнездото през най-хладното време на деня и да го унищожите. Ако е по-голямо (с над 10 клетки), ще е нужно да направите множество капани за оси и да чакате да подействат.

Как да направим капан за оси?

Ако искате да предпазите лозите от ОСИ, направете си капани със захарен сироп

Най-големият кошмар за всеки лозар са нашествията на осите. Ако гроздето бъде харесано от осите, плодовете няма да останат цели и накра...

Можете да направите капан като изрежете двулитрова пластмасова бутилка на две над етикета. Свалете капачката от горната част на бутилката. Поставете стръв - плодов сок, консервирана котешка храна, сурово месо, презрели плодове и др. - в дъното на бутилката. Обърнете горната част на бутилката с главата надолу и я поставете в долната част на бутилката. Залепете ръбовете с лента. Поставете капана далеч от дома си (да речем на 20 метра). След това дебнете когато осите се хванат в него.

Ако вашето гнездо за оси е в район, отдалечен от дома ви, където не представлява такъв риск, можете да го оставите. Осите няма да ви закачат, ако вие не ги закачате. Просто не забравяйте да поддържате двора си чист от плодове или боклуци, които биха могли да ги приближат до дома ви.

Ако решите да напръскате гнездото с отрова:

- Винаги слагайте защитно облекло, както е описано по-горе.

- Ако решите да пръскате гнездото го правете в най-студената част от денонощието и от безопасно разстояние.

Съвети на стария пчелар: какво да направим, ако ни ухапе пчела, оса или стършел

Сезонът на пчелите и осите вече е тук и никой не е застрашен от ужилване или ухапване. При някои хора това може да има и фатални послед...

- Изчакайте ден-два, така че осите, идващи и излизащи от гнездото, да имат достатъчно възможности да влязат в контакт с отровата.

- Можете да премахнете и изхвърлите гнездото едва след като не забележите по-нататъшна активност.

източник: www.countryliving.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com