Лесни трикове да почистите нагара от фурната и да стане като нова

20381
Лесни трикове да почистите нагара от фурната и да стане като нова
Снимка: Pixabay

Фурната се ползва почти всеки ден и всяка домакиня го знае много добре. За съжаление ползването ѝ е доста по-приятно от нейното почистване. Вероятно сте забелязали неприятният загар, който се образува във фурната при по-често готвене. Как да го почистите лесно и бързо и да накарате уредът да заблести отново? Имаме някои идеи по въпроса.

За първия начин за почистване на фурната, ще са би необходими продукти, които със сигурност имате в кухнята. Направете си паста от ¾ ч.ч. сода за хляб, ¼ ч.ч. вода и ¼ ч.ч. сол. Разбъркайте добре съставките да се смесят. Най-напред вземете влажна гъба, в която да избършете фурната и след това нанесете пастата. Оставете да подейства за цяла нощ. Сутринта измийте с вода. Може да правите това почистване на фурната по-често, тъй като то ще ви помогне, ако нагарът е пресен или по-малък, тоест ако замърсяването не е обилно.

Кафявите пета и линии по стъклото на фурната може да премахнете с разтвор от сода за хляб и топла вода. Нанесете и оставете за 15 минути да подейства. После измийте и избършете с кърпа. Ще видите как мръсотията пада много бързо.

Сипете вода и в нея добавете малко сода за хляб и лимонтузу. Сипете в шише със спрей и напръскайте фурната навсякъде. Изчакайте и вижте как нагарът сам ще започне да пада. Изтъркайте остатъците с гърба и избършете фурната.

Оцетът също ще бъде ваш верен помощник в почистването на фурната. Нанесете във фурната с гъба го разнесете навсякъде. Оставете за кратко да подейства. Може да избършете с гъба, ако става дума за по-леко замърсяване. Упоритите петна и нагар ще премахнете с помощта на четка, с която да ги изтъркате. Ако става дума за големи наслоявания нагар, смесете оцета със сода. Измийте със сапунена вода и гъба, после и с чиста вода. Фурната ще заблести.

Смесете 1 ч.ч. оцет с 1 л вода. Сипете го в купа във фурната и я включете за половин час на 150 градуса. Изключете. Избършете стените с гъба, докато е още леко топла. Ако ви е много трудно и замърсяванията стоят, може да повторите и да сложите повече оцет.

Още един начин за почистване на фурната е като сипете малко течен сапун или веро във вода и разредите. Сипете в купа, намокрете и стените на фурната. Включете я за половин час на 120 градуса без да я отваряте. След това изключете и изчакайте да изстине. С влажна гъба ще махнете всички замърсявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com