Любопитни факти за прегръдката, които не сте чували досега

4557
Любопитни факти за прегръдката, които не сте чували досега
Снимка: Фондация „За нашите деца“

Така ценната за нас прегръдка доскоро отсъстваше в ежедневието ни, в стремежа да опазим здрави тези, които най-много обичаме. Но през последната една година близостта с любимите хора отново застава на преден план. Все по-близо сме един до друг, а този акт на привързаност ни дава сили, щастие и ни прави по-добри. Специалисти казват, че е много важно да получаваме и даваме прегръдки поне по няколко пъти на ден, защото по този начин подобряваме цялостното си психическо състояние и настройваме мислите си в положителна посока.

Вдъхновени от значимостта на този акт на близост, решихме да споделим с вас няколко любопитни факти за прегръдката, които сме сигурни, че не сте чували досега.

Прегръдката действа успокояващо и подобрява настроението ни

От години учените изследват действието на ендорфините в организма ни. Оказва се, че дори само един жест на близост, какъвто е прегръдката, помага за отделянето им в човешкия мозък. А резултатът е приповдигнато настроение и щастие. В допълнение, тя възпрепятства отделянето на стресовия хормон кортизол и същевременно развива способността ни да се привързваме. Тези положителни емоции ни помагат да бъдем спокойни и пълноценни. А какво по-хубаво от това всеки наш ден да е изпълнен с щастие и наслада от живота?

Прегръдката помага на пълноценното развитие

Множество изследвания доказват положителния ефект на прегръдката върху развитието на човека още от ранна възраст. Оказва се, че недоносените бебета могат да повишат теглото си няколкократно, в резултат на нежност и близост. Антоанета Матеева от Ноу Хау центъра на Нов български университет твърди, че за пълното и хармонично развитие на личността на детето то трябва да расте в здравословна семейна среда, в която царят щастие, любов и разбирателство. Ето защо трябва да прегръщаме своите деца поне по няколко пъти на ден.

Не всеки получава така необходимата прегръдка

Не съществува нещо на този свят, което би могло да замени ползите от нежния допир и близостта с друго човешко същество. За съжаление обаче наоколо има много деца, които никога не са познали прегръдка от мама и татко и не са усетили любов и сигурност. Оказва се, че всяко трето българче живее в риск от бедност и изоставяне, а липсата на пълноценна семейна среда го лишава от възможността за здравословно развитие в най-важните първи години от живота му. Ситуацията е още по-комплексна за децата с трудности в развитието. Те не бива да виждат света по различен начин, а напротив – да получават не по-малко добрина и разбиране. Прегръдките за тях са също толкова важни, колкото и за всеки друг човек.

Всеки от нас може да даде Прегръдка на децата в риск

Според статистиката в България има над 400 хил. деца, в риск от бедност и социално изключване. За разлика от останалите, израснали в стабилна семейна среда, радвали се на щастливо детство, тези деца не знаят какво е топлина, обич и сигурност. Вдъхновена от нуждите на всеки малчуган да расте в сигурна обстановка и близост, фондация „За нашите деца“ организира фондонабирателната кампания „Прегръдка за Нашите деца“. Давайки прегръдка всеки месец, помагаме на повече деца да растат обичани и подкрепяни – от своите родители, осиновители или приемни семейства. Дарителството е акт на доброта, чрез който сме способни да променяме животи. Всеки от нас може да допринесе за по-добро утре на нашите деца като стане редовен дарител още днес. Защото утре може да е късно.

„Лайковете не са достатъчни“ – това е мотото на кампанията на Фондация „За нашите деца“, провокирана от реалността, която наблюдаваме в социалните мрежи – далеч от действителността на хилядите деца в нужда, живеещи в дом, в който отсъстват виртуални усмивки и харесвания, под формата на червени сърца.

Подкрепяйки каузата на Фондацията, всеки може да даде една своеобразна прегръдка, която да осигури кураж, надежда и условия за по-добро бъдеще. Защото натискането на един бутон не е достатъчно – нужни са реални действия.

От 1992 г. до днес фондация „За Нашите Деца“ е подкрепила над 16 500 деца и семейства в риск. Благодарение на организацията, през 2020 г. 350 деца останаха със своите родители и 142 деца с увреждания и трудности в развитието успяха да преодолеят предизвикателствата пред себе си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com