Лъжичка сода за хляб и краставиците ще бъдат сочни и сладки

54197
Лъжичка сода за хляб и краставиците ще бъдат сочни и сладки
Снимка: iStock/Guliver

Всеки, който отглежда краставици в своята градина, мечтае за богата реколта със сочни, големи и вкусни зеленчуци. Нима има нещо по-хубаво от прясна краставица, която можеш да хапнеш веднага, щом откъснеш от собствената си градина? За да се случи това, трябва да се полагат съответните грижи за реколтата. А как содата за хляб ще ви помогне за това, разберете в следващите редове.

Подхранването със сода за хляб се оказва изключително ефективно за краставиците. То влияе положително на плода и съдейства за обилната реколта със сочни плодове. Добре е подхранването да се прави 3-4 пъти през сезона. Всичко, което ви трябва, е лъжичка сода за хляб. Тайната се крие в това, че содата понижава киселинността на почвата, а краставици не обичат кисела почва. Именно затова подхранването със сода им се отразява толкова добре. Ефектът е в по-дългото и обилно плододаване, както и в предпазване на мустаците от пожълтяване.

Как трябва да се грижим за краставиците през юни

Погледът ви сигурно се озарява при вида на богатата реколта от краставици, която отглеждате в двора си. Дори да имате по-малко насажден...

Соденото подхранване на краставиците служи и като средство за борба с брашнеста мана – един от най-големи врагове на зеленчуците. Освен това содата гони мравките, листните въшки, охлювите и червените, които гризат листата и увреждат растението.

За да предпазите мустаците от пожълтяване, ще ви бъдат необходими 1 с.л. сода за хляб, 1 таблетка аспирин, стрита, 1 с.л. слънчогледово олио, 1 с.л. настърган сапун и 5 л вода. Полейте ги с тази смес.

За да подхраните и обогатите почвата на краставиците, смесете 4 с.л. сода и 10 л топла вода. Разбъркайте сместа и полейте растенията. При третото подхранване добавете 3-4 капки йод в кофата със содата и водата, за да направите почвата по-плодородна.

Соденото подхранване се прави три пъти през сезона. На корен се пада по половин литър течност. Първото подхранване трябва да се случи в началото на месец юли. Вторият път се прави в края на юли. За трети път краставиците се подхранват средата на август. Това предотвратява пожълтяването на листата. Добре е да поливате зеленчука със содения разтвор рано сутрин или късно вечерта, когато няма пряка слънчева светлина. Така растението ще бъде силно, здраво и зелено до зимата и студените месеци.

Какво не трябва да засаждаме до краставиците

През вековната история при отглеждането на зеленчуци от хората беше отбелязано, че някои от тях растат по-добре заедно, а други е по-до...

За да предпазите краставиците от листни въшки, напръскайте листата с разтвора през 3-4 дни. За да изчезнат вредителите, са достатъчни 2-3 пъти пръскане.

Не се тревожете, със содения разтвор не можете да навредите на краставиците, а само да им помогнете да се развиват здрави и силни и да дадат обилна реколта. Когато се грижите за своите зеленчуците, те ще ви се отблагодарят подобаващо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно