X
 
 

Микроби на борда на самолета: къде са най-много?

9823 1
Микроби на борда на самолета: къде са най-много?
Анализ на повърхностите в самолетите за наличието на бактерии показал, че всички те са развъдници на микроби. Освен такива очевидни помещения като тоалетната не могат да се нарекат чисти и други места и предмети на борда.

Учените от университета на Обърн и консултанти на туристическия сайт Travelmath се заели с търсенето на най-мръсните места в лайнерите. В първата научна работа се разглеждало наличието на ешерихия коли, стафилококи и други бактерии, а второто изследване отчитало количеството образуващи колонии единици микроби на 1 кв. дюйм (6,5 кв. сантиметра), съобщава National Geographic Русия.

3D печатани зъби убиват бактериите

Извадили са ви зъб? Няма страшно – скоро стоматологът не само ще може да ви напечата нов, подходящ именно за вас, но и тази проте...

Както се оказало, с най-мръсната повърхност сгъваемите маси – микробиолозите открили там 2155 микроби. Това не е чудно – както поясняват учените, микробите "обичат" пластмасата, която им позволява да се закрепят удобно, а масите предлагат на микроорганизмите обилна храна – пасажерите не само разливат напитки и ронят храна, а някой дори сменят памперсите на бебетата върху тях.

Дори тоалетните в самолетите се оказали значително по-чисти: 265 микроби на различни повърхности средно и само 70 – върху дръжките. Частично това се обяснява с честотата на хигиенизация, а също с това, че хората най-често си мият ръцете, когато докосват тези повърхности. Освен това много от тях (особено дръжките) са изработени от по-малко порести материали от масичките, което усложнява растежа на колониите бактерии.

За регулаторите на подаване на въздух над пътническите седалки показателят се оказал на ниво 285 микроби, а за обезопасителния колан – 230. Джобовете за списания също са хранилище на всевъзможен боклук. "Където са боклуците, там са и микробите", казват специалистите и добавят, че метицилин резистентният златист стафилокок е способен да оцелее в тези джобове до 168 дни.

Върху илюминаторите бактериите се задържат до 120 дни. Гъмжат от микроби и екраните и пултовете към тях, одеялата и възглавниците, дръжките и повърхностите на багажните рафтове.

Откриха "пета колона" бактерии в нашия стомах

Молекулярни биолози откриха необичайна популация на болестотворни микроби, които са се научили да превръщат част от полезните белтъци о...

А самият багаж изобщо е активен преносител на микроорганизми, тъй като събира около 80 милиона различни бактерии още на път за летището. Заедно с това учените напомнят, че човек е заобиколен от микроби повсеместно и ако спазва правилна лична хигиена, то в много случаи може да се предпази.

Actualno.com

Етикети: