Минерална или изворна вода - 5 основни разлики

2181
Минерална или изворна вода - 5 основни разлики
Снимка: iStock

Струва ни се, че водата, която пием, е една и съща. В крайна сметка, това е просо вода. Но водата, която виждаме, всъщност е различна. В зависимост къде живеете и какъв тип вода предпочитате, вашият вкус може да е различен от този на другите. В тази статия ще се опитаме да представим 2 основни вида бутилирана вода: минерална и изворна вода. И двата вида вода имат своите предимства, които я правят уникална и полезна по свой начин.

Минерална или изворна вода

Минералната вода е вид питейна вода, която съдържа минерали и има естествено високо рН. Добива се от подпочвените води и обикновено съдържа различни минерали спрямо източника с най-малко 250 или повече части на милион общо разтворени твърди вещества.

Изворната вода се добива от земята или защитен водоносен хоризонт, който се намира под естествената водна маса на земята. Може да се събира в отвор на извор или сондаж от подземен източник.
Изворната вода се счита за естествено филтрирана от земята през порести източници като скални образувания, докато минералната вода трябва да се филтрира. И двата вида вода идват от земята. По какво се различават тогава?

5 разлики между изворна и минерална вода

1. Различен вкус

Подобно на другите видове питейна вода, вкусът на минералната и изворната вода варира според качеството на източника, начина, по който е третирана и минералното съдържание. Минералната вода може да е леко сладка или солена в зависимост от минералите, които съдържа. Може да има леко “земен” вкус. От друга страна, изворната вода може да има малко по-мек вкус и да е малко по-сладка. Това зависи най-вече от водния източник и обработката.

4 правила, които трябва да спазвате, когато пиете вода

2. Различни източници

Изворната вода е естествено филтрирана и пречистена от източника, от който извира или от сондаж от подземен източник. От друга страна, минералната вода е преработена чрез филтриране и добавяне на минерали или соли. И двата вида вода идват от подземни водоизточници, но изворната вода идва от източник, който е естествено водно образувание, докато минералната вода може да идва от изкуствено водно образувание.

3. Различен състав 

Изворната вода съдържа следи от минерали като магнезий, калий, калций и натрий и др. и е ценна заради богатото минерално съдържание, което идва директно от източника. Подобно на нея, минералната вода съдържа естествени минерали, но съставът се различава в зависимост от солите, които се добавят към нея. Някои минерални води могат да бъдат изкуствено добавени със соли или газове като въглероден диоксид или сероводород. Друго, което различава минералната вода от другите видове вода е, че тя има “постоянно ниво и относителни пропорции на минерали и микроелементи”.

4. Различен процес на пречистване

Както минералната, така и изворната вода се пречистват по различен начин според марката. Сред най-често използваните методи за пречистване са филтриране, дестилация, обратна осмоза, йонообмен и микрофилтрация. Примеси като бактерии, частици и други нежелани елементи се отстраняват, което води до чиста вода, безопасна за пиене.

Коя вода е най-полезна за пиене - минерална, трапезна, изворна

Изворната вода е предпочитана, защото е естествено пречистена от примеси и обикновено се бутилира при източника. Докато някои изворни води може да не са подложени на интензивно третиране като други, те могат да идват от чист източник, богат на естествени минерали. Затова се смята за най-добрата вода за пиене.
От друга страна, минералната вода се филтрира, след като водата се преработи и след това се добавят други минерали.

5. Коя вода е естествена: изворната или минералната вода?

Както минералната, така и изворната вода са безопасни за консумация според Агенцията за опазване на околната среда. Минералната вода може да бъде изкуствено обработена, докато изворната вода е естествено филтрирана от източника, от който извира. И двата вида вода съдържат естествено срещащи се минерали и могат да са полезни за вашето здраве.
Независимо от това, разликите между изворната и минералната вода могат да окажат влияние на вкуса и компонентите на водата, което прави всеки вид уникален. 
Това означава, че “най-добрата” вода зависи от вашите нужди и предпочитания. Не забравяйте да проверите източника на вода, ако не сте сигурни и не забравяйте редовно да пиете вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com