Митове, в които е време да престанем да вярваме

2787
Митове, в които е време  да престанем да вярваме
Снимка: iStock

В съзнанието на хората здраво са се настанили някои популярни митове, вярата в които понякога ги кара да вземат неправилни решени в една или друга ситуация.

Мит 1. След обръсване на главата косата ни става по-гъста. Не! Дебелината, структурата и цветът на космите по тялото ни са генетично заложени в организма и никакъв страничен фактор не може да повлияе на това (с изключение на процедурите за епилация, които засягат самата луковица). Струва ни се, че нарастващите след бръснене „пънчета“ стават по-груби и по-плътни, тъй като върхът на вече порасналите косми е мек - докато този на подрязаните е твърд. Именно това създава измамен ефект, който ни заблуждава.

Митовете за здравословните храни, в които да не вярваме

Все повече хора обръщат внимание на това, което ядат. Търсим информация за най-здравословните продукти в интернет. Междувременно там са...

Мит 2. Ако докоснете жаба, ще ви излязат брадавици. С тази „страшка“ често плашат децата, за да не се опитват да хванат жаба. Но при контакт със земноводни не се образуват брадавици. Брадавиците са доброкачествени кожни образувания, причинени от човешкия папиломен вирус.

Мит 3. След смъртта ноктите и косата продължават да растат. След смъртта кожата губи влага и започва да се свива. Съответно обемът на меките тъкани (мазнини, мускули, органи) забележимо намалява, докато твърдите тъкани (кости, коса, нокти) остават в същото състояние. На този фон се създава илюзията, че косата и ноктите изведнъж става по-дълги.

Мит 4. Сапунът убива бактериите. В рекламите чуваме за чудодейните свойства на различни марки сапуни, които ужким убиват всички микроби и бактерии, като създават невидима бариера между тях и кожата. Само, че в действителност хигиенното изделие няма такива свойства. Сапунът само помага за почистване на кожата и премахване на мазнините, в които се размножават бактериите, но не ги убива. Измиването на ръцете обаче не трябва да се пренебрегва. Особено, ако съществува риск от попадане на бактерии в организма ви.

Мит 5. Водата е проводник на електричество. Чистата дестилирана вода не е в състояние да бъде проводник на електрически ток, тъй като се пречиства от примеси. Електричеството не се провежда от самата течност, а от съдържащите се в нея минерали с положителен и отрицателен заряд на частиците си. Водните молекули нямат заряд. Ето защо дестилираната вода не е в състояние да бъде проводник на електрически ток, тъй като е пречистена от примеси.

Митовете за слънчевите очилата, които ви вредят

Мит: Скъпите са по-добри По-високата цена не означава непременно, че слънчевите очила ще осигурят по-добра защита срещу UVA и UVB лъчи...

Мит 6. Прилепите не виждат. Напротив! Много прилепи виждат перфектно, а някои видове дори могат да долавят ултравиолетовите лъчи. Слепотата при тези бозайници е често срещано погрешно схващане. Да, за да се ориентират по-добре при полет в пространството, прилепите използват не зрението, а слуха си, който улавя звуци с честота до 120 000 Hz. За сравнение: човек може да чува звуци на ниво до 20 000 Hz.

Мит 7. Антибиотиците са ефективни срещу вируси. Много хора се надяват на антибиотиците като някакво вълшебно, чудодейно средство при вирусни заразявания. Но подобни надежди са напразни. Антибиотикът убива или спира размножаването не на вирусите, а на бактериите. А бактериите и вирусите са различни неща. Вирусите са малки биоагенти, докато бактериите са по-големи организми. С вирусите се справя само имунната система, която прониква в заразените клетки и унищожава вируса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com