Митовете за слънчевите очилата, които ви вредят

2462
Митовете за слънчевите очилата, които ви вредят
Снимка: Pixabay.com

Мит: Скъпите са по-добри

По-високата цена не означава непременно, че слънчевите очила ще осигурят по-добра защита срещу UVA и UVB лъчите. Слънчевите очила, дори на по-ниски цени, могат да предложат добра защита. Преди дори да проверите етикета с цената, прочетете етикета. Ако кажат, че блокират 100 процента както от UVA, така и от UVB лъчите, е добре. Ако не, продължете напред.

Мит: Размерът няма значение

Докато покривате очите си, вие сте в безопасност, нали? Не точно. Слънчевите очила с по-големи стъкла са по-добри. Зениците естествено ще се разширят, когато някой носи слънчеви очила, за да позволи повече светлина в очите. Ако рамката не е достатъчно голяма, UV светлината ще заобиколи краищата на лещата и ще има по-лесно време да влезе в окото, когато зеницата е разширена.

Как тялото ви подсказва, че се нуждае от почивка

Мит: Не се притеснявайте за драскотините

5 неща, за които умната жена никога не трябва да пести пари

Да можеш да се откажеш спонтанна покупка е качество на интелигентната жена. Но още по-важно е да не се пести от наистина необходимите н...

Драскотините по лещите ви няма да навредят на зрението ви. Те обаче могат да уморят очите ви, докато се напрягате, за да видите през дефектна леща.

Мит: Важно е да изберете правилния цвят за стъклата си

Цветът на лещите, който избирате – сив или кафяв – е лично предпочитание и няма друго влияние освен това.

Мит: Всички слънчеви очила намаляват отблясъците

Само поляризирани лещи блокират отблясъците. Цялата светлина, която отскача или се отразява от повърхността, се поляризира, ако вибрира под определен ъгъл. Поляризирана леща е монтирана под правилния ъгъл в рамката, за да блокира тази отразена светлина. Колкото по-отразителна е повърхността, толкова по-поляризирана светлина достига до окото ни. Най-често срещаните източници на отразяващи повърхности са вода, прозорци и дори други автомобили и в по-малка степен цимент и асфалт. Не забравяйте, че поляризираната светлина е различна от UV светлината. Поляризираните лещи намаляват отблясъците и подобряват контраста, но всички добри слънчеви лещи предпазват от UV лъчи.

Какъв е срокът на годност на слънчевите очила

Знаете ли, че слънчевите очила имат срок на годност? Учени от университета в бразилския град Сао Пауло са установили, че стъклата на оч...

Мит: Слънчевите очила могат да се износят след определено време

Зависи за кои аспекти на нюансите говорите. По отношение на UV защита – не - Нито едно проучване, не доказва намаляване на нивото на UV защита с износване и време. Драскотините, от друга страна, които се натрупват неизбежно, колкото по-дълго ги носите – или ги карат да тракат в жабката ви, ще понижат качеството на зрението ви.

Това си сигналите на тялото ви да спрете със захарта

Мит: Евтините слънчеви очила са добри

Всъщност дори най-евтините нюанси блокират по-голямата част от вредното UV лъчение. Но не това е проблемът. Некачествените пластмасови лещи изкривяват зрението ни и могат да причинят главоболие. Винаги използвайте лещи с качество по рецепта, дори ако мощността им е нула.

Мит: По-тъмните лещи са по-защитни

Как да съчетаваме слънчевите си очила с дрехите

Есента е времето, когато листата падат и всичко сякаш става по-тъжно и меланхолично. И точно тогава е най-подходящото време да бъдеш цв...

Изглежда, че по-тъмен нюанс би блокирал повече светлина, но това не е така. Нивото на UV защита не е фактор за оттенък. Определя се или от обработката на лещите, или от вида на пластмасовия полимер на лещата.

Мит: Всички слънчеви очила предпазват от UVA/UVB светлина

Не всички слънчеви очила имат UV защита - някои са строго модни аксесоари. Когато купувате слънчеви очила, винаги търсете етикет или стикер, показващ UV защита.

Мит: Имате нужда от слънчеви очила само през лятото

Ако някога сте били заслепени от лъчи, проблясващи от прясно напудрените ски писти, знаете, че слънчевата светлина през зимата е също толкова силна, колкото и през лятото. Често погрешно схващане е, че има по-малко UV увреждане на очите през по-студените месеци и не е вярно. През зимата UV лъчите могат да се отразяват от снега и в очите. Слънчевите очила са ключът към защитата на очите, независимо от времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Как най-лесно става почистването на агнешки чревца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com