На Луната има гробище

58636
На Луната има гробище
Снимка: iStock

На луната има гробище

Повечето от 200-те тона боклук на Луната са космически боклук и ефимери, кацнали или изоставени от 12-те астронавти, които са посетили от 1969 г.: изоставени спътници, отработени ракети, камери, раници и топки за голф. Но ето един от най-ужасните факти за луната: сред остатъците на Луната е пепелта на Юджийн Шумейкър, един от основателите на областта на планетарната наука, изпратена към небето от НАСА в поликарбонатна капсула.

"Лунатиците" могат да обвинят луната

Един от фактите за луната от Средновековието е, че учените и философите вярват, че пълнолунието причинява гърчове и повлиява епизоди на треска и ревматизъм. Поради връзката между луната и необичайното поведение, засегнатите са наричани лунатици или буквално „болни от луна“.

Първата среща на онлайн приложение за запознанства в Антарктика

Луната изчезва

Всяка година орбитата на Луната се отдалечава на около четири сантиметра от Земята, което означава, че само за 500 милиона години Луната ще бъде на 14 600 мили по-далеч, отколкото е в момента.

По повърхността на луната има свежи отпечатъци

Човек не е стъпвал на Луната от повече от четири десетилетия, но все пак остават свежи отпечатъци. Това доказателство за извънземна форма на живот ли е? Бигфут заема ли извънпланетарно пребиваване? Не, те са просто остатъчни отпечатъци от астронавт. Тъй като на Луната няма вятър или вода, следите могат да продължат да съществуват милиони години.

Пирамидите в Египет НЕ са най-великите пирамиди на земята

Пълната луна може да ви държи будни

В малко проучване от университета в Базел в Швейцария, субектите, наблюдавани най-близо до пълнолуние, изпитват по-малко дълбок сън, произвеждат по-малко мелатонин и им отнема пет минути повече време, за да заспят, отколкото тези, наблюдавани през друго време от месеца. Изследователят на съня Мари Дюмон, която не е участвала в проучването, предполага, че пълнолунието може косвено да повлияе на вътрешния часовник на тялото чрез увеличаване на излагането на доброволците на светлина вечер.

Луната изпитва земетресения (или лунни трусове)

Фаза на Луната на 12 февруари

На 12 февруари Луната е нарастваща. Лунен календар за 2022 година Пълнолуние 2022 година Новолуние 2022 година Това е ден, в който ...

Точно като Земята, Луната има кора, която се измества и променя. Лунните трусове могат да възникнат, когато лунната кора се затопли и разшири, или те могат да бъдат предизвикани от удари на метеорити. Докато лунните трусове не достигат същото ниво на интензитет като земетресенията, те могат да продължат много по-дълго, тъй като луната няма вода за борба с сеизмичните вибрации.

Луната има своя часова зона

Нарича се „Стандартно лунно време“, но не съответства просто на времето на Земята. Времето е доста различно на Луната, отколкото на Земята; една година на Луната е разделена на дванадесет „дни“, всеки от които приблизително колкото земния месец. Всеки „ден“ е кръстен на различен астронавт, който е ходил на Луната. „Дните“ са разделени на 30 „цикъла“, които след това се разделят на часове, минути и секунди. О, и календарът започна в момента, в който Нийл Армстронг тръгна по Луната: година 1, ден 1, цикъл 1 започна на 21 юли 1969 г. в 02:56:15 универсално време.

Луната изпитва огромен температурен диапазон

Вероятно смятате, че Земята се намира в обитаемата, умерена зона на нашата слънчева система. Планетите, които са по-близо до слънцето, са далеч по-горещи, докато планетите по-далеч изпитват ниски температури. Но Луната изпитва доста интензивни температури и в двата края на спектъра, като се има предвид колко близо е до нашата благоприятна за живота планета. През деня температурите могат да достигнат до 200 градуса по Фаренхайт. До полюсите на Луната обаче температурата остава около минус 400 градуса по Фаренхайт. Това несъответствие се дължи на липсата на атмосфера на Луната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Възглавница за качествен сън: Полезни съвети

Високо напрежение: Това са 4-те най-опасни зодии

Чай каркаде - топъл или студен се пие

Параноици: Зодиите, които винаги мислят, че партньорът им изневерява

Мразят самотата: Тези зодии винаги са във връзка

5 безполезни продукта, за които редовно харчим много пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com