Наистина ли Хималаите са най-високата планина на Земята?

10905
Наистина ли Хималаите са най-високата планина на Земята?
Снимка: Pixabay

Не е тайна, че връх Еверест - бижуто в хималайската корона на Непал, е най-високата планина в света. Това е един от онези факти, заложени в детството, като знанието, че Нийл Армстронг е първият човек, стъпил на Луната или че сините китове са най-големите животни, които някога са живели на Земята.

Тогава може да е изненада, че други върхове може да се считат за най-високите на Земята; зависи как се измерват.

Ако се съди по различни параметри - включително най-високата по надморска височина, най-високата от основата до върха и най-високата въз основа на това, че е най-отдалечената точка от центъра на Земята - коя е най-високата планина в света?

Връх Еверест, разположен дълбоко в Хималаите, несъмнено е най-известният - и примамлив - от всички планини на нашата планета. Известен още като Чомолунгма, което на тибетски означава „Богиня-майка на света“, Еверест е изкачен за първи път на 29 май 1953 г. от Тенцинг Норгей, шерп от Непал, и новозеландеца Едмънд Хилари, и оттогава е успешно изкачен от около 4000 души. . Планината също е отнела живота на над 300, откакто статистика за това започва да се води през 1922 г.

Изследователите са измервали връх Еверест много пъти през последните няколко десетилетия, но последната оценка, обявена през ноември 2021 г., го поставя на 8 848,86 метра над морското равнище. Това е доста впечатляваща височина, но повдига и въпроса: Защо използваме „надморското равнище“, когато определяме най-високия връх в света?

„За да имаме съпоставимост в измерванията, е необходимо да имаме последователна изходна линия“, каза Мартин Прайс, професор и основател на Центъра за планински изследвания към Университета на Хайлендс и островите в Шотландия. „Исторически, а дори и сега, надморската височина обикновено се дава като височина над средното морско равнище“, казва Прайс. " Морските нива са различни в различните части на света и се променят поради изменението на климата."

Така всички планини се измерват от морското равнище, предимно за удобство и последователност, но какво ще стане, ако измерванията са направени просто от база до връх? Щеше ли Еверест все още да оглавява класациите?

Отговорът е планинско „не“. Тази чест ще бъде на Мауна Кеа, неактивен вулкан на Хаваите. Въпреки че върхът му е 4 205 м. над морското равнище - което е по-малко от половината от височината на Еверест, според National Geographic - по-голямата част от Мауна Кеа е скрита под морското равнище. Когато се измерва от основата до върха, Мауна Кеа е висока 10 211 м., според Геоложката служба на Съединените щати, което я поставя доста по-високо над връх Еверест.

Знаете ли колко време продължава перфектната дрямка?

Известният сюрреалист Салвадор Дали имаше необичаен метод за вдъхновение. Когато реши да подремне на стола си след дълъг ден на мислене...

Междувременно друг претендент - Чимборасо в Еквадор, може да се похвали с връх, който е най-отдалечената точка от центъра на Земята.

Чимборасо не е най-високата планина в Андите — дори не е в топ 30 — но близостта й до екватора е това, което я поставя в днешната класация. Земята не е перфектна сфера - технически, тя е сплескан сфероид и изпъква по екватора. Това е резултат от силата, създадена от въртенето на Земята. В резултат на това има разлика от 21,39 км. между полярния радиус на планетата (6 356,75 км.) и нейния екваториален радиус (6 378,14 км.), според Space NASA Center Godard. Чимборасо е само на 1 градус южно от екватора, където изпъкналостта на Земята е най-видима; тази географска странност означава, че върха на Чимборасо е на 3 967 мили от ядрото на Земята, което я прави с 2 072 м. по-далеч от центъра на планетата от върха на Еверест.

И така, кой от тези трима претенденти за най-висока планина трябва да е победител?

Връх Еверест е най-високата планина над морското равнище, докато Мауна Кеа със сигурност е най-високата планина в света (когато морското равнище не е отправна точка). Би било трудно да се докаже, че Чимборасо е най-високият, но „всичко е въпрос на гледна точка.

Височината на всички земни планини, обаче, бледнее пред Олимп Монс на Марс - най-големият известен вулкан в Слънчевата система. Той е висок около 25 км. - почти три пъти по-висок от Еверест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com