Наистина ли можем да се пристрастим към сладкото

1071
Наистина ли можем да се пристрастим към сладкото
Снимка: iStock/Guliver

Ако се консумира в излишък, захарта може да доведе до същата зависимост както алкохола и цигарите. Механизмът е същият: нуждата да се яде нещо сладко става неуправляема. И колкото повече сладко ядем, толкова повече се пристрастяваме. Кръгът е затворен и последствията за организма ни могат да бъдат необратими. Какво трябва да ни тревожи?

На въпроса за зависимостите, първото нещо, което ще споменем, е пристрастяването към алкохола и тютюна. Истината обаче е, че можете да се пристрастите към почти всичко: мобилен телефон, интернет, социални мрежи, ходене на фитнес, слънчеви бани и дори ... гризане на ноктите. Всяка зависимост трябва да се приема сериозно, защото ако не се лекува, тя може бързо да доведе до сериозно увреждане на здравето, а в екстремни случаи дори до смърт. Един проблем, който често се пренебрегва, е пристрастяването към захарта.

Защо обичаме да си похапваме шоколад и бонбони

Въглехидратите са основният източник на енергия за нашето тяло. Те са сложни въглехидрати, които могат да бъдат намерени предимно в зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите продукти. Простите въглехидрати, като например захарта, трябва да се третират само като скромно допълнение към здравословната диета. А защо това е така?

След консумация на захар в тялото се отделят различни вещества (включително серотонин и допамин), които подобряват настроението ни. За съжаление, това се случва, но за много кратко време. След това усещането за удоволствие бързо изчезва. Така че ние имаме нужда от още една доза захар – за да се почувстваме отново по-добре. В резултат на това може да възникне ситуация, при която сладкото ще престане да бъде удоволствие, невинна слабост или случайно средство за борба с лошото настроение и ще се превърне в принуда. Трябва ли това да ни тревожи?

На първо място това са натрупването на излишни килограми и постоянното желание да посегнете към нещо сладко. Богатите на захар закуски не изпълват задоволително стомаха – захарта се изгаря бързо, а чувството за глад само се засилва. Енергията се доставя само за кратко време, така че след няколко минути отново ще почувстваме слабост, сънливост и раздразнителност. 

Честото желание за ядене на нещо сладко, честото похапване между храненията, наличието на отделен шкаф или чекмедже за сладкиши - това са характерните симптоми към пристрастяването. И механизмът, типичен за зависимостите: тялото свиква с определена доза и изисква по-големи от нея. 

В научния свят все още се водят дискусии дали прекомерната консумация на захар може да се нарече пристрастяване. Известно е, че яденето както на захар, така и на други вкусни хранителни продукти стимулира секрецията на невротрансмитерите, описани по-горе. Затова все повече храни се ядат с нетърпение. 

Тъй като основните източници на захар са торти, сладкиши и сладки напитки (например ароматизирани води, лимонади, сладки нектари, напитки с плодов вкус, газирани напитки, млечни десерти), е много важно да се ограничи консумацията на тези групи продукти. Някои пациенти премахват всички продукти, съдържащи захар за една нощ. Други използват метода на малките стъпки, като постепенно свикват с постоянното посягане към сладкото.  

Трябва да сте умерени във всичко

Не забравяйте обаче, че проблемът не се корени единствено в консумацията на захар. Освен наддаването на килограми, консумацията на захар води и до поява на кариес, различни заболявания в резултат на неправилно хранене, нарушение на механизма на чувство на глад и ситост, кожни проблеми, слабост и постоянна умора или напротив – хиперактивност.

Хората, които консумират големи количества захар, може да имат постоянно желание да ядат захарни продукти

Консумацията на продукт, съдържащ голямо количество прости захари и малко количество фибри, протеини или мазнини (и това е, което характеризира, между другото, сладките напитки и сладкиши), първо благоприятства бързото повишаване на кръвната глюкоза, а след това бързото й намаляване. 

Страхувайки се от хипогликемия (твърде ниска кръвна глюкоза), желанието да се ядат повече прости храни, богати на въглехидрати, отново се увеличава, което води до порочен кръг. 

Струва си да се подчертае, че когато говорим за ограничаване на консумацията на захар, говорим за добавена захар, а не например за естествено срещащата се в млякото, зеленчуците или плодовете. 

Препоръките също ще варират в зависимост от възрастта, здравето, телесното тегло и физическата активност на пациента. 

Струва си обаче да сме наясно, че не една съставка в храната оказва негативно влияние върху здравето ни, а цялостният начин на живот. 

Диета, физическа активност на чист въздух, правилен сън. Ако спазваме принципите на здравословното хранене и не забравяме за движението, не бива да се упрекваме, ако от време на време посягаме към сладка закуска. 

Изкушенията са много, но не случайно рафтовете с шоколади, бонбони и близалки са точно до касата в магазините. 

Така че нека помним за умереността и да не изпадаме в крайности – едно блокче шоколад или няколко бонбона от време на време няма да ни навредят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Кои неща в нашата кухня обикновено използваме неправилно и къде грешим?

Защо самолетите летят на над 10 километра височина?

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

7 тайни ще ви помогнат да държите наднорменото тегло под контрол

Променя ли се нуждата от сън с напредване на възрастта?

Тези видове брашно са едни от най-здравословните

Има защо тези банани да са най-полезни за здравето

Внимавайте - тези зеленчуци имат много нитрати

Това са напитките, които бавно убиват тялото ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com