Най-лошите неща, които никога не трябва да казваш на детето си

6356
Най-лошите неща, които никога не трябва да казваш на детето си
Снимка: iStock/Guliver

Искате ли децата ви да са успешни, самоуверени, щастливи и да ви обичат? Тогава никога не им казвайте изразите, които ще откриете по-долу. Те ще подкопаят самоувереността на вашите малчугани и ще ги накарат да се чувстват нежелани.

За едно подрастващо дете е от огромно значение как родителят ще комуникира с него. Винаги подбирайте внимателно думите си, за да сте сигурни, че те няма да наранят детето или пък да му оставят травма за цял живот. Ето и какво детските уши не бива да чуват от устата на родителите:

Не ме занимавай сега!

Да си родител не е лесна задача. Особено когато на ден зрелият човек трябва да се справя с хиляди задачи и с капризите на детето си. В такъв момент е нормално родителят да е изнервен и да си изпусне нервите пред детето. Не това е начинът. По-добре се успокоите и опитайте да му обясните, че моментът не е подходящ и ще му обърнете внимание след малко. Но не му казвайте неща от рода на: Махни се от главата ми!

Най-ефективният метод, с който ще накарате детето да се успокои

Родителите често попадат в капана на погрешното предположение, че ако обяснят на детето си, изпаднало в ярост, че това е погрешно, то щ...

Защо не си добро дете като другите?

Една от най-големите грешки на родителите, бабите и дядовците е непрекъснатото сравнение на малчуганите. Дори и да не сте доволни от поведението на вашето дете, повярвайте, че няма да го промените към по-добро, ако все давате за прекрасен пример някое от другите деца в семейството или приятелче. Това, което можете да постигнете обаче, е съревнование и омраза между децата. Едва ли това е целта ви...

Нищо не правиш като хората!

Ако искате да убиете самочувствието на детето си сега и в бъдеще, това е изречението, с което ще го направите. Казвайки го, вие травмирате детето си и го карате да развие комплекс за малоценност. То започва да вярва, че не е като другите – по-лошо е и се справя все по-зле във всичко. В резултат на това загубва реална представа за себе си и не може да се ориентира правилно в живота.

Защо се бавиш толкова много?

Странните знаци, които показват, че детето ви е надарено

Според учените 20 процента от съвременните деца проявяват признаци на надареност още в предучилищна възраст. Надареността и резултатит...

Приемете, че всеки човек действа с различно темпо. Може едното ви дете да чете много бързо, а другото да е по-бавничко. Не ги сравнявайте, но и не притискайте малчуганите, защото така пак има риск да останат с комплекс за малоценност и с идеята, че не са достатъчно добри.

На твоите години бях постигнала повече

Това също е изречение, способно да занижи самочувствието на вашето дете и да го накара да си мисли, че нещо с него не е наред. Ако искате да го стимулирате да е по-оправно, това не е начинът. По-скоро му възлагайте постепенно повече задачи и не го контролирайте прекалено.

Нищо няма да излезе от теб!

Това изречение показва, че не вярвате в детето си, в неговите мечти и цели. Не го подкрепяте и то не може да разчита на вас. Как очаквате тогава да се справи с живота, ако не получава достатъчно силна родителска подкрепа? Определено трябва да си спестявате подобни изказвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com