Най-необикновените дървета в природата

6901
Най-необикновените дървета в природата
Снимка: Hervé Lagrange / Pixabay

Днес в земната природа са познати над 60 000 вида дървета. Сред тях има най-различни, странни и причудливи.

Хлебно дърво

Сред най-необичайните дървета определено е хлебното дърво. То се среща в тропическите страни. Европейците узнали за него едва през ХVІІ век. Плодовете му станали основен хранителен продукт за робите в колониите. Хлебното дърво притежава мощен ствол и широка корона. Растежът му е бърз, като може да стигне височина 25 метра. Дължината на плодовете е около 30-35 сантиметра, тежат 4-5 кг. Външно напомнят пъпеши с пъпчива повърхност. На вкус наподобяват варени картофи. Годишно едно дърво ражда в продължение на 9 месеца приблизително 600-700 плодове. Използват се за готвене: пържени, варени, мелят се на брашно или се ядат сурови.

Най-опасното дърво в света

Млечно дърво

Това дърво е доста необичайно. Наричат го още „бросиум" или „кравешко дърво". Среща се в Южна и Централна Америка, също и в Азия. Стига до височина 30 метра. Самото му име сочи, че дава сок, заради който всъщност се отглежда – той напомня обикновено на мляко, но е по-гъст и има особена миризма. Ако се свари, не се разваля по цяла седмица дори в най-големите жеги.

За разлика от сока на други растения, това „мляко“ не е отровно, а по-скоро приятно на вкус и здравословно. Местните хора го пият също така, както европейците пият овче, козе или краве мляко. От него се получава и маса, подобна на восък, която е подходяща за направа на дъвки и свещи.

Сапунено дърво

Странното сапунено дърво расте в тропическите гористи зони на Южна Америка и Азия. Плодовете на това интересно дърво съдържат много сапонини – вещества с характерни почистващи свойства. Някога индианците избелвали платове чрез кората му. Сега сапуненото дърво намира обширно приложение в козметиката. Неговите семена са много твърди – от тях изработват броеници и всякакви украшения. Наричат плодовете му „сапунени ядки“, защото могат да заместят прахове за пране. Те, естествено, са съвсем екологични, не миришат и не причиняват никакви увреждания на околната среда.

Имате ли любимо дърво? Разкажете за него!

Колбасно дърво

Кигелията или т. нар. „колбасно дърво“ вирее в Африка. Има височина до 10 м и широка, разперена корона. Украсява се с големи цветове и ражда необичайни плодове с форма на наденица, дълги по 50-60 см. В Европа научили за това дърво сравнително неотдавна. Любопитно е, че колбасното дърво расте поединично, никога наблизо до друго. При настъпване на горещини то хвърля листата си, за да пази запасите от влага – но щом настъпи дъждовният сезон, листата се появяват отново върху клоните му.

Недостатъкът на цветовете е само тяхната неприятна миризма, но тя пък е нужна, за да привлекат насекоми за опрашване. Преди консумация на плодовете на това странно дърво е нужно да минат през термична обработка, защото сурови са доста отровни. Така или иначе, местните обитатели са овладели изкуството да правят от тях алкохолна напитка. Използват се за лечение на рани, сифилис, ухапвания от змии и язви. От стъблата на кигелията открай време изработват канута, а също и музикални инструменти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Пълнолуние на 24 април 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com