Най-опасното дърво в света

24431
Най-опасното дърво в света
Снимка: iStock

Да си представим следната приятна ситуация: вие сте на почивка на Карибите. Или в Бразилия (тя е там, близо до Карибите). И ето че един ден, както се разхождате по морския бряг, виждате красиво дърво (прилича на ябълково или гуава – сигурно се досещате, че гуавата пък прилича на ябълка), а пясъкът под него е осеян с дребни, но много ароматни плодове. Натурален продукт, ах, какво щастие! Взимате един плод и внимателно отхапвате от него. Той е сладък и сочен. Вкусно!

Изминават минута, две... Внезапно чувствате, че сякаш сте хапнали малко напалм и към него сте пийнали сярна киселина. В гърлото ви започва да пари, не се трае, невъзможно е да се преглъща! Спазми, вода не помага! В стомаха също изгаряща болка! Какво става?

В живота си трябва да посадим поне едно дърво. Ето защо!

1. Създава кислород. 2. Пречиства въглеродните емисии (газовите изпарения) от автомобилите, заводите и т.н. 3. Пречистват (преработва...

Ако сте само нахапали плода, тогава шансът ви да останете живи е сравнително добър! Но в случай че сте изконсумирали цялата „ябълка“, просто нямате никакви шансове. Защото дървото, чиито плодове ухаят толкова опияняващо и примамливо, е известно като „дървото на смъртта“. Учените са му дали името „манцинела“ (манзинила, маншинела).

Манцинелата е опасна с всички свои части - кората, плодовете, листата, цветовете и даже росата, капеща от клоните, са отровни. В миналото коварното дърво е причинило смъртта на стотици испански конкистадори, английски пирати и най-обикновени европейски моряци. Манцинелата продължава да убива и досега, защото не винаги е оградена с табели, предупреждаващи за опасността. Случва се да пострадат туристи, и то не само вкусили смъртоносните „ябълки", но и които са отсядали на почивка под сянката на широко разклонената корона. 

Манцинелата е най-опасното дърво в света и заради изключителните си отровни свойства дори има регистрация в Книгата на рекордите Гинес. Спада към вечнозелените дървета и цъфти целогодишно. Много обича влагата, затова най-често вирее по морските брегове. Съдържа млечен сок, в чийто състав е включено отровното вещество форбол - извънредно силен канцероген. Сокът има токсичен ефект върху човешкия организъм, силно дразни кожата и лигавиците. Дори само няколко капки причиняват тежки изгаряния и образуване на мехури; могат да прогорят дори памучни тъкани.

Консумацията на плодовете на манцинелата изгаря хранопровода и гърлото. Ако сокът й проникне в стомаха, причинява перфорация на стените. В случай, че сокът попадне в очите, то дори и най-малкото количество ще доведе до пълно ослепяване. Токсинът форбол се разтваря във водата. Затова, ако се приютите под клоните на манцинела от слънцето или от дъжд и отровната роса от листата капне върху кожата ви, със сигурност ще причини тежки изгаряния. Попадането на форбол във всяка, дори и най-малката открита рана, неизбежно води до смъртоносно отравяне.

Вижте какво дърво сте според датата си на раждане и келтския хороскоп!

Ябълково дърво ( 23.12 – 01.01 и 25.06 – 04.07 ) Ако според датата на раждане сте ябълково дърво, то вие сте стройни, атра...

Дървото е така опасно, че в средата на XVIII век на остров Порто Рико се заели да го изсекат напълно. Уви, не успели - при сечта отровният млечен сок попадал върху дърварите, което причинявало тежки изгаряния и слепота. Опитали да го изгорят – но димът също се оказал отровен. Поради изключителната токсичност на манцинелата, всичките опити за борба с отровното дърво така и завършили с неуспех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно