Най-разпространена кръвна група в България – имат я почти цели 40% от българите

46131
Най-разпространена кръвна група в България – имат я почти цели 40% от българите
Снимка: iStock

Идентифицирането на различните кръвни групи и определянето на съвместимостта между тях прави кръвопреливането безопасно и спасяващо живот. Това се случва през 1901 година. Карл Ландщайнер – американски учен – открива, че съществуват различни кръвни групи. До онзи момент не е известно защо част от кръвопреливанията са успешни, а други завършват трагично. След идентифицирането на различните кръвни групи и съвместимостта между тях кръвопреливането се превръща в рутинна медицинска процедура, спасяваща живот. Важността на кръвната група прави въпроса коя е най-разпространената кръвна група в България от ключово значене. Знаете ли коя е вашата кръвна група и дали спада към най-разпространената кръвна група в България, която притежават почти 40% от българите, или към тази, която се среща най-рядко – само в 1% от населението?

Най-разпространената кръвна група в България

Най-разпространената кръвна група в България е А+. Цели 37% от сънародниците ни са носители на именно тази кръвна група. В световен мащаб обаче най-разпространената кръвна група е друга – 0+. За България най-разпространената кръвна група по света се оказва на второ място с 28%. Толкова българи имат кръвна група 0+.

Разпределението на кръвните групи у нас изглежда по следния начин:

-          37% от населението на България - А+,

-          28% от населението на България – 0+,

-          13% от населението на България – В+,

-          7% от населението на България – АВ+,

-          7% от населението на България – А-

-          5% от населението на България – 0-,

-          2% от населението на България –В-,

-          1% от населението на България – АВ-.

Забелязват се две основни тенденции у нас – че положителните кръвни групи са много по-разпространени от отрицателните, както и че при цели 85% от населението се наблюдават 3 основни кръвни групи – А, В, 0 положителни. Останалите съществуващи 4 кръвни групи обхващат едва 15% от населението у нас.

Как кръвната група влияе на здравето ни: Интересни факти

Най-рядката кръвна група в България

Важно е да знаете не само своята кръвна група и коя е най-разпространената кръвна група в България, но и коя е най-рядката. Оказва се, че за страната ни това е АВ-, като тя се среща в едва 1% от населението в България. В световен мащаб най-рядката кръвна група също е АВ-.

Ползи от познаването на кръвната група

Информираността относно кръвната ви група ще ви помогне не само при спешни медицински състояния и нужда от кръвопреливане. Знаейки кръвната си група, може да проверите към кои заболявания се счита, че сте най-предразположени, какъв хранителен режим е подходящ за вас според кръвната ви група и дори какви са силните страни на характера ви и кои са недостатъците, които ви пречат по пътя към успеха. Някои от тези факти изглеждат анекдотични, други са доказани чрез проучвания, изследвания и различни методи, но със сигурност не е пречка да изпробвате нов хранителен режим или да проверите съвпадат ли хроничните ви болести с тези, сочени като основни и рискови за кръвната ви група.

Хората с тази кръвна група са с железен имунитет

Срещат ли пациентите с редки кръвни групи повече затруднения при откриване на кръводарители при нужда от кръвопреливане?

Ако считате, че въпросът коя е най-разпространената кръвна група в България и коя е най-рядко срещаната има отношение към това дали по-лесно или по-трудно се откриват кръводарители, грешите. Оказва се, че кръвна група 0-, която притежават 5% от българите, е свързана с най-трудно откриване на кръводарители, тъй като пациентите от тази кръвна група могат да получават кръв само и единствено от други хора с кръвна група 0-, тоест от само 5% от населението у нас. Носителите на най-рядката кръвна група – АВ- могат да получават кръв от хора с АВ-, 0-, А- и В-, общо 15% от населението, което прави шансовете им да открият кръводарител много по-големи от тези на кръвна група, която не е на последно място по честота. Така че най-рядката кръвна група съвсем не означава най-малък шанс за откриване на кръводарител при нужда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Как да си направим сами боя за яйца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com