Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-ужасните пророчества на Нострадамус: кои от тях вече са се сбъднали и какво ни очаква в бъдеще

12 февруари 2024, 07:45 часа

Френският астролог, алхимик и прорицател, живял през XVI век, е направил много предсказания, някои от които вече са се сбъднали. Припомняме си най-шумните изказвания на Нострадамус за бъдещето и разбираме колко вероятно е те да се сбъднат. 

В известната си творба „Пророчествата“, публикувана през 1555 г., Мишел Нотредам , известен като Нострадамус, споделя своите предсказания за бъдещето със своите съвременници, благодарение на които гледачът придобива слава приживе. Въпреки това, дори и след смъртта на френския астролог, трудовете му не са забравени – и днес ние отново и отново се връщаме към предсказанията на Нострадамус, желаейки да разберем какво ни очаква. Гадателят предсказал такива исторически събития като Големия пожар в Лондон, идването на власт на Адолф Хитлер, атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, говорил за глобалното затопляне и създаването на изкуствен интелект, предсказал падането на астероиди и конфликти между държави за ресурси и също така твърди, че човечеството ще бъде изправено пред глад и унищожение, ако хората не могат да се научат да съжителстват един с друг и с природата - това поне е тълкуването на много от оставените от него предсказания, които, естествено, не са точен, ясен, разбираем математически език. Ето какво още: 

Значими исторически събития 

Още: Смразяващите предсказания на Нострадамус за 2024 г.

Ако говорим за предсказанията на Нострадамус, които вече са се сбъднали, заслужава да се отбележи, че няколко от тях се оказаха верни. Така се смята, че френският алхимик е предсказал Големия пожар в Лондон от 1666 г. в следното четиристишие: 

"Просто кръв ще бъде жадна в Лондон,

Изгорял в пожара на 66 г. 

Старата дама ще падне от високото си място,

И много братя по вяра ще бъдат убити."

Освен това на Нострадамус се приписва предсказването на смъртта на френския крал Анри II през 1559 г., идването на власт на Адолф Хитлер, атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки по време на Втората световна война, убийството на 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди , както и терористичните атаки в Америка на 11 септември 2001 г.

Още: Роден е Нострадамус

Глобално затопляне 

В своята работа „Пророчества“ Нострадамус пише, че в бъдеще температурата на водата в моретата ще бъде толкова висока, че рибите, живеещи там, вече ще бъдат „наполовина сготвени“ и думите на гадателя със сигурност имат смисъл. Днес целият свят е загрижен за проблемите, свързани с глобалното затопляне - учените отбелязват, че температурата на планетата се покачва по-бързо от очакваното и също така твърдят, че в бъдеще човечеството ще се изправи пред още по-разрушителни и чести природни бедствия, причинени от изменението на климата .

Още: Нострадамус предрекъл горещата вълна през 2023 г. със смразяваща точност

Освен това Нострадамус също споменава в своите писания наводнения с библейски размери, които също могат да бъдат свързани с проблема с глобалното затопляне. Редица изследователи твърдят, че споменатите от гледача „кипящи морета” и „библейски потопи” вече са нашата реалност и ако човечеството не се опомни, ще става още по-лошо.

Природни бедствия

Според френския алхимик нашата планета е изправена пред не само наводнения. Всяка година броят на пожарите, земетресенията, вулканичните изригвания, лавините и свлачищата, цунамитата, сушите, торнадата и други природни бедствия ще се увеличават, което ще се отрази изключително негативно на качеството на живот. Нострадамус пише, че щетите, причинени от природата на хората, ще провокират сериозни етнически конфликти, борба за ресурси, разрушаване на икономическата система, което ще доведе до опустошение, безработица и глад.

Струва си да се отбележи, че днес представители на редица организации, включително ООН, говорят за възможността за подобно развитие на събитията, ако не бъдат взети необходимите мерки. „Планетата може да потъне в пълен хаос, ако световните лидери не успеят да се справят с проблема и да спрат промяната“, каза Патриша Еспиноса, изпълнителен секретар на Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата.

Още: Новият Нострадамус: Катастрофа в Тайван ще даде началото на Третата световна война

Удар на астероид 

Друго предсказание на Нострадамус е свързано с падането на астероид на Земята, в резултат на което ще умрат много хора - от думите на алхимика не е ясно кога точно ще се случи предполагаемият удар на „небесния камък“, но е очевидно, че няма съмнение, че в бъдеще „голям огън“ ще падне от небето“, Експертите имат различни тълкувания на изявлението на гледача, но повечето от тях са съгласни, че той е имал предвид цял дъжд от небесни тела, които след това ще предизвикат големи пожари, наводнения и земетресения.

Трябва да се отбележи, че в началото на миналата година астероидът 2021 GW4 всъщност се оказа в потенциално опасна близост до Земята и ако в траекторията му бяха настъпили някакви аномалии, последствията можеха да бъдат много непредвидими. Освен това учените не изключват възможността нашата планета да преживее други срещи с небесни тела в бъдеще.

Появата на изкуствения интелект 

Приживе Нострадамус предрича и появата на изкуствения интелект. Наистина, през последните няколко десетилетия технологията се разви до такава степен, че е трудно да се предскаже какви събития ще се случат в близко бъдеще, но един гледач изглежда е предвидил, че хората ще станат „безсмъртни“ благодарение на развитието на AI технологиите. Между другото, преди време американският предприемач Илон Мъск вече направи изявление, че възнамерява да създаде хуманоидни роботи Optimus, които ще работят във фабриките на Tesla вместо хора. Според Мъск това ще премахне човешката работа в опасни предприятия, както и ще автоматизира монотонното производство, „където на хората им е скучно да работят“.

Някои изследователи обаче тълкуват думите на Нострадамус по различен начин - според тях гадателят не е имал предвид, че хората ще станат "безсмъртни" благодарение на съществуването на изкуствен интелект, а че човечеството ще бъде напълно заменено от роботи.

Въпреки факта, че немалко събития, описани в работата на Нострадамус, се сбъдват, много учени твърдят, че в наши дни е невъзможно да се потвърди или отхвърли дарбата му на предвидливост, тъй като формулировката му е твърде неясна и може да се тълкува по всякакъв начин. Освен това, през времето, изминало от смъртта на френския алхимик, част от неговите произведения бяха изгубени и следователно е невъзможно да се получи пълно впечатление от всичките му прогнози. И все пак огромен брой изследователи, астролози, журналисти и обикновени хора продължават да търсят отговора на основния въпрос: дали Нострадамус наистина е бил талантлив прорицател, на чиито предсказания може да се вярва, или талантлив измамник в търсене на бърза слава?

Още: Откъс от "Нострадамус: всички пророчества за бъдещето" от Марио Рийдинг

Източник: MarieClaire

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес