Натриев бензоат - за какво се използва?

39518
Натриев бензоат - за какво се използва?
Снимка: iStock

Какъв е този натриев бензоат, обозначен с шифъра Е211, който понякога се мярка в съставките на преработените храни, които консумираме?

Ето мнението на диетоложката д-р Патрисия Лейте:

Натриевият бензоат представлява сол на бензоената киселина. За разлика от нея, той се получава синтетично в лаборатория.

Вреден или полезен е натриевият бензоат и за какво се използва? Главната му употреба е като консервант, който убива или препятства развитието на микроорганизми от рода на бактерии, гъбички, вируси и протозои. Влага се в хранителни продукти от типа на безалкохолни напитки, желета, сокове, сайдери, маргарини, подправки, туршии, оцет, дресинги за салати, кетчуп, сирене, колбаси, кафе, и във вина против ферментация.

Ще се изненадате, че това е ПОЛЕЗНО

За оптимална се счита концентрацията му в храни между 0.15% и 0.25%.

Според информация от американската неправителствена организация EWG, която съобщава данни за съставките в продуктите за лична хигиена, нейният канадски филиал определя натриевия бензоат за вещество, което не се очаква да е потенциално токсично или да уврежда организма. Американската информационна система за риска (IRIS) твърди, че доказателствата, потвърждаващи връзката му с рака са непълни или ограничени, според данни на правителството на САЩ. Въпреки това IRIS признава, че не разполага с достатъчно данни, за да гарантира безопасността на веществото. Канадската агенция за здравна защита също смята съединението за допустимо, ако се приема в малки количества.

От друга страна, има изказвания, че натриевият бензоат уврежда здравето и даже е възможно да причини рак. Информацията е на интернет-ресурс, който обяснява, че това вещество е способно да лишава клетките от кислород, да уврежда имунната система и да предизвиква развитие на рак.

Каква е истината за консервите и дали е мит, че са толкова вредни?

Лабораторни изследвания потвърждават, че натриевият бензоат въздейства върху човешки клетъчни култури. Наблюдаваният резултат е увеличаване на увреждането при ДНК, което предизвиква клетъчно мутиране и рак, ако съединението се прибавя към клетките в различна концентрация. То се транспортира към черния дроб, а там трябва да бъде филтрирано и изхвърлено чрез урината. Въпреки това целият вреден процес, обяснен по-горе, се извършва преди изхвърлянето му. Има специалисти, според които веществото изобщо не се изхвърля от организма, а остава в него и се натрупва с времето.

Но защо тогава здравни органи квалифицират натриевия бензоат като безопасен?

Количеството вещество, което се използва за консервиране на храна, е много малко. Но, така или иначе, се псоочва опасността от смесването му, макар и в малко количество, с витамините С или Е. Това причинява образуване на съединение, наречено бензен - което се класифицира като агент, причиняващ рак. Други здравословни усложнения от типа на болестта на Паркинсон, невро-дегенеративни заболявания и преждевременно стареене също се свързват с веществото. Да не говорим, че известен процент от хората може да се окажат свръхчувствителни към натриевия бензоат и да получат алергични реакции от рода на астматичен пристъп и уртикария.

Ето с кой естествен консервант да замените натриевия бензонат в туршията

Според организация за медицински услуги и медико-болнични изследвания в САЩ, консервантът и различните хранителни оцветители провокират или засилват хиперактивност на децата.

От тази информация може да се заключи, че дори и да се счита за безопасно, има възможност веществото да вреди на здравето.

Затова винаги си струва да проверявате опаковката на храните и да търсите имена като бензол, натриев бензоат, бензоена киселина, Е211 или бензоат и да направите избора си. В случай, че искате да избегнете това вещество, не купувайте продукти с тези названия в състава си – особено пък, ако ги придружават вещества като аскорбинова киселина, лимонена киселина, витамин Е или витамин С.

Статията е информативна и не замества консултацията с медицински специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 май /валутен калкулатор/

7 начина за откриване на изневяра

Програмата за пране, която разваля пералнята

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием сок от нар всеки ден?

4 неща, които всяка дама над 40 години трябва да направи

Възможно ли е да сварите картофи за 5 минути?

10 подаръка, които не трябва да се дават на новодомци

Нумеролог разкри как рождените дати на партньорите разкриват задачата на техния съюз

Учени с важно разкритие: Ето защо може да е оглушал Бетховен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com