Научете колко езика има в света

45197
Научете колко езика има в света
Снимка: iStock

Владеенето на език е богатство, даващо по-добър старт в живота и възможност както за по-платена работа, така и за по-активна комуникация с хора от различни държави. Отворените граници и пазар на труда, съчетани с глобализацията, превърнаха владеенето на език в необходимост, а не в предимство.

Известно е, че всеки втори човек владее и говори два или повече езика. Факт е, че въпреки че съществуват около 6000 езика, 99% от населението активно използва за общуване 1% от съществуващите езици. Въпросът колко езика има в света е спорен за учените. Макар да изглежда на пръв поглед лесен и елементарен, тъй като всяка година изчезват между 10 и 20 езика, то точният брой не е константа, а предположенията се движат в огромни числови диапазони – между 3000 и 7000.

Най-полезните езици, които можете да научите

Всеки иска да може да говори повече езици, притежаването на силата да го прави е не само готино, но и изключително полезно. Независимо ...

И все пак на въпроса колко езика има в света повечето специалисти отговарят около 6000, като това включва и различните диалекти. Проблемът, свързан с невъзможността езиковедите да достигнат до консенсус по въпроса колко езика има в света, произхожда от размитата граница между диалект и език.

Част от тях възприемат диалекти като отделни езици, поради което е и такава голяма разликата в посочените от тях цифри. Част от езиковедите отговарят на въпроса колко езика има в света с около 3000, а според други цифрата достига до 7000.

Колко езика има в света, които са официални?

По този въпрос спорове няма, тъй като официалните езици са официално признати. Цифрата ще ви изненада, тъй като тя е значително по-малка от тази на неофициалните езици. В света има едва 95 официални езика – чувствително по-малко от посочените около 6000 езика, когато говорим за неофициални, диалекти и т.н.

В Европейския съюз броят на официалните езици е 24, като те са: английски, български, гръцки, датски, малтийски полски, португалски, румънски, унгарски естонски, испански, хърватски, чешки и шведски, италиански, латвийски, литовски, немски, нидерландски, словашки, словенски, фински, френски.

1500 езика могат да изчезнат

Според австралийско проучване, около половината от всички езици са застрашени, а 1500 може да изчезнат до края на века. В света има око...

Колко езика има в Европа, които не са официални?

Като европейци вероятно се чудите не само колко езика има в света, но и какъв е техният брой в Европа. На континента говорим на около 225 езика, като не всички те са официални. Повечето от европейските езици принадлежат към индоевропейското езиково семейство. В Европа имаме и празник на езиците – Европейския ден на езиците, който се чества и в България.

Кои са най-говорените езици?

Любопитна информация е не само колко езика има в света, но и кои са най-употребяваните езици. Сред езиците, на които говорят най-много хора, са китайският, руският, английският, японският, арабският, испанският, немският, като първенци по брой хора, които го владеят (независимо дали като майчин език, или като изучаван чужд език), са китайският и английският.

 

Изкуствен интелект ще чете и разбира езици във Facebook

Социалната мрежа Facebook ще вгради в услугите си нов изкуствен интелект, който ще може да чете текст като човек. Новата компютърна про...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com